Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фандъкова: Очаквам писмени обяснения от директора на Четвърта градска болница

Общество

Фандъкова: Очаквам писмени обяснения от директора на Четвърта градска болница

Снимка:

„Ясно е, че пациентът е с COVID-19 и трябва да бъде приет без разсъждения“, смята Фандъкова

Очаквам писмените обяснения на директора на болницата д-р Аркади Иванов. Разговарях с него, той прави проверка по минути на случилото се, която се очаква да е готова до утре. Това зави кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка със случая на забавен прием на пациент с коронавирус в Четвърта градска болница, предаде БГНЕС.

Заради телевизионен репортаж по темата здравният министър поиска оставката на директора д-р Аркади Иванов.

„Ясно е, че пациентът е с COVID-19, че е изпратен с решение на координационния център, с решение на спешния медик и трябва да бъде приет без разсъждения“, смята Фандъкова.

Според нея трябва да се види точната причина за забавянето, а оставка в този момент няма да реши проблема.

На въпрос дали и кой ще понесе отговорност и ще поиска ли оставката на директора, ако пропуски бъдат установени, столичният кмет отговори:„Бих направила всичко, но искам да видя реалната ситуация. Най-важно е откъде идват пропуските - има ли алгоритми създадени, информирани ли са хората. Че има забавяне - има. Ясно е не само от репортажа, трябва да видим причините“.          

„В тази ситуация всеки лекар, всяка медицинска сестра, всеки санитар са изключително важни за системата. Нуждаем се от всеки един от тях. А те се нуждаят от много ясни правила и протоколи, за да не се допуска подобно нещо“, заяви Фандъкова, цитирана от „24 часа“.

Тя отново напомни, че общинските болници бяха сред първите, които откриха специални отделения за лечение на болни от коронавирус.

„Капацитетът е почти пълен. До края на деня очаквам да получа от директорите на всички общински болници алгоритмите и протоколите за прием на пациенти. Ще бъде внесен доклад в СОС за покупка на три преносими рентгена. Общинските болници получават всичко, което поискат, така че трябва да отговарят на нуждите на хората. Виждаме, че ситуацията не се променя към по-добро. Броят на хоспитализираните и на пациентите на интензивно лечение расте, макар този на новозаболелите през изминалото денонощие да е по-малък. В София има 575 новорегистрирани, а в болница са 652-ма души при 545 в събота, или 107 повече. Това е чувствително увеличение. 103-ма са на интензивно лечение", каза столичният кмет.                                                                                                                                                                                                            


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още