Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фандъкова поиска от министъра на културата да върне статута на паметници на културата на 8 исторически сгради

Общество

Фандъкова поиска от министъра на културата да върне статута на паметници на културата на 8 исторически сгради

Фандъкова поиска от министъра на културата да върне статута на паметници на културата на 8 исторически сгради - Tribune.bg
Снимка:

Връщане и актуализиране на статута на паметници на културата на 8 исторически сгради поиска кмета на София Йорданка Фандъкова от министъра на културата Атанас Атанасов, информират от Столичната община. На работната среща присъстваха още главният архитект на София арх. Здравко Здравков и зам.-министърът на културата арх. Бойко Кадинов. Министър Атанасов и кметът Фандъкова се уговориха да бъде изработена единна позиция на двете институции за промени в Закона за културното наследство, с които да се създадат по-ясни правила за налагане на принудителната мярка „законна ипотека“ на сгради-паметници, които не се поддържат от собствениците им.

До момента кметът Фандъкова е изпратила искания за връщане на статута на недвижима културна ценност на бившата къща на арх. Янаки Шамарджиев, разположена на бул. „Цариградско шосе" №37, сграда на наследници на Тодор Хаджипетров, ул. „Шести септември" №49, сграда на ген. Андреев на ул. „Кузман Шапкарев“ №3, сграда на ул. „Стара планина“ №9, сграда на Георги Аврамов на ул. „Искър“ № 18.

Освен това Столична община настоява статутът на къщата на Гешов на бул. „Патриарх Евтимий“ №7 да бъде актуализиран за историческа недвижима културна ценност с категория „национално значение“. Столична община спечели делото срещу собственика за изработване на нов устройствен план. С него ще отпадне предвиждането на имота „за хотел“ и вграждането на къщата във фасадата на 7-етежен хотел, одобрено през 2004 г. Актуализирането на статута е следващата стъпка за запазване и възстановяване на къщата на Гешов.

За запазване на къщата на ул. „Ангел Кънчев“ №3 Столична община е поискала от Националния институт за опазване на недвижимото културно наследство да приеме режими на защита.

Още през 2018 г. Столична община предложи на НИНКН да предостави статут на сградата на ул. „Хан Крум“ №30, която е в характерния за началото на 20 век неокласицизъм.

На срещата бяха обсъдени възможностите за надграждане на програма „Културно наследство“ на Столична община във фазата на изпълнение на консервационните и реставрационни дейности.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати