Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фандъкова: Разкриваме уникална средновековна църква, която се намира под бул. „Т. Александров“

Общество

Фандъкова: Разкриваме уникална средновековна църква, която се намира под бул. „Т. Александров“

Снимка:

През ноември 7 световни архитектурни бюра ще представят проектите си за „Св. Неделя“

„Разкриваме средновековната църква „Св. Спас“ – уникално историческо богатство на София, което се намира запазено под сграда на бул. „Тодор Александров“ и бул. „Мария Луиза“.  Археологическите пластове от  мястото са от различни епохи – антична улица от 2-3 в., част от крепостната стена на Древна Сердика с кръгла кула  и средновековния храм от 11-13. Всичко това ще превърнем в нов археологически комплекс“. Това заяви Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София.

През Възраждането и след Освобождението храмът „Св. Спас“ заедно със „Св. Неделя“  са двете най-големи църкви в града. Той е полуразрушен по време на бомбардировките и на мястото е изградена сграда. При строителството археологическите находки са запазени, но така и не е изграден достъп до тях. 

„Това е едно от скритите и неизвестни богатства на града ни, за което вече имаме проект с достъп от бул. „Т. Александров“. Ще успеем да покажем Античност, Средновековие и съвременния град на едно място“, обясни Фандъкова.

„Другият знаков обект, по който трябва да започнем работа е реновиране на пл. „Св. Неделя“ с експониране на археологическите находки от 2 в., които разкрихме в последните 3 години. Това е знаков проект в сърцето на града. Затова провеждаме международен архитектурен конкурс, в който участват 7 световни архитектурни бюра. През ноември ще бъдат представени първите концепции“, обясни Фандъкова.

„Разкриването и експонирането на богатото археологическо наследство на София е един от приоритетите в работата ни.  Затова подкрепихме  проучванията на 10 археологически обекта“, каза Фандъкова. В последните години бяха изградени подземният музей  под храма „Св. София“, първият археологически парк на Западната порта  на Сердика, триъгълната кула и проучванията на пл.  „Св. Неделя“.   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема