Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фандъкова: Ще наложа 200 000 лв. глоба, ако отново има увреждане на жълтите павета

Общество

Фандъкова: Ще наложа 200 000 лв. глоба, ако отново има увреждане на жълтите павета

Фандъкова: Ще наложа 200 000 лв. глоба, ако отново има увреждане на жълтите павета - Tribune.bg
Снимка:

„През октомври миналата година вече наложих санкция от 100 000 лв. за доказано умишлено чупене“, припомни столичният кмет

200 000 лв. е глобата, която ще наложа на фирмата „Трейс груп холд“, ако се установи, че неин работник за втори път умишлено чупи цяло жълто керамично паве. Това обяви на страницата си във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като агенция „Булфото“ разпространи кадри, на които се вижда как работник чупи с чук едно от паветата.

„През октомври миналата година вече наложих санкция от 100 000 лв. за доказано умишлено чупене на цяло керамично паве от работник на фирмата“, припомни тя. 

„Налагането на максималния размер на санкцията е задължително, както при повторно нарушение, така е след като през есента поисках  от изпълнителя допълнителни технически ръководители на обекта, както и инструктажи към работниците за работа с обекти, част от културно-историческото наследство на София“, отбеляза Фандъкова.

По думите й всички записи от видеонаблюдението на Столична община в зоната вече са свалени.

„По мое разпореждане те се преглеждат и беше извършена проверка на място. Освен това ще подадем и сигнал до СДВР за изясняване на всички факти. Случилото се ще бъде установено и няма да остане без последици“, каза още кметът на София.

„Налагам санкциите за увреждане на културна ценност по Закона за устройство и застрояване на Столична община. Това е така нареченият Закон за София, в който успяхме да защитим санкции за увреждане на културното наследство, които са в пъти по-високи от тези в Закона за културното наследство, налагани от държавата“, обясни Йорданка Фандъкова.

Пренареждането на жълтите павета по бул. „Цар Освободител“, в участъка от бул. „Васил Левски“ до БАН, е част от проекта за възстановяване на централната градска част. Площта му е под 1,5% от всички предвидени за ремонт площи в зоната, а стойността му по договор е 204 хил. лв. Заради установеното разместване на жълтите павета приемането на участъка е спряно, а разплащания за него от Столична община не са извършвани.

Миналия октомври на фирмата беше наложена глоба от 100 хиляди лева за умишлено увреждане на паве. Изпълнението на целия ремонт в участъка пред Народното събрание се оказа некачествено, което наложи пренареждане на емблематичната за София настилка.

Именно затова досега Столичната община не е платила нито лев от определените 206 000 лева на фирмата, увери Йорданка Фандъкова, която миналата седмица бе изслушана в парламентарната комисия по регионална политика. По-рано двамата с регионалния министър Иван Шишков провериха на място процеса по пренареждане на паветата.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети