Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фандъкова: София е осигурена с вода за година напред

Общество

Фандъкова: София е осигурена с вода за година напред

Снимка:

Другата седмица Столична община решава за водата на Перник

София е осигурена с вода за година напред. Това увери кметът на столицата Йорданка Фандъкова. По думите ѝ столичани харчат около 12 милиона кубически метра на месец, в язовир „Искър“ има около 450 млн. милиона кубически метра, а в язовир „Бели Искър“ има около 9 милион кубически литра вода.  Столичният градоначалник подчерта, че за свързването водопреносната система на София и Перник е поискала допълнителни гаранции             и инвестиции.

„Искам задължително да има спирателен механизъм на резервоара в Мало Бучино, за да са спокойни софиянци, и за да е ясно, че когато искаме, можем да спрем водата към Перник. Още тази година искам да започне ремонтът на стената на „Бели Искър“, за да се спазват ограниченията в обема на язовира, заложени заради лошото състояние на стената. Има много ясно предписание за обема, който трябва да бъде там – до 70% от язовира, за да са спокойни хората, че стената ще издържи“, заяви  Фандъкова пред БТВ.

Тя посочи и че  „Софийска вода“ разполага с контролен център в Бистрица, който във всеки един момент контролира всеки литър вода във водопровода на София.

Ползването на водопреносната система на столицата ще бъде възмездно – двата ВиК оператора ще подпишат споразумение, като цената на водата и за софиянци, и за перничани, няма да се повишава, увери отново Фандъкова.

Очаква се окончателното решение за включването на Перник към водопреносната мрежа на столицата да се вземе следващата седмица.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още