Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фандъкова: Фирми, отговорни за текущите ремонти, искат индексации и спиране на работата

Общество

Фандъкова: Фирми, отговорни за текущите ремонти, искат индексации и спиране на работата

Фандъкова: Фирми, отговорни за текущите ремонти, искат индексации и спиране на работата - Tribune.bg
Снимка:

В ход е строителният сезон и това лято ще се ремонтират 25 улици и булеварди в София, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която провери изграждането на ново кръгово кръстовище на булевардите „Кл. Охридски“ и „А. Ляпчев“  заедно със заместник-кмета по обществено строителство инж. Ангел Джоргов. Тя изрази притеснение, че се бави очакваната методика и механизъм за индексации във връзка с повишените цени на строителните материали, тъй като повечето от строителните компании са подали искания за индексации или заявления за прекратяване на договорите.

„Всички 7 фирми, които отговарят за текущите ремонти, са подали искания за прекратяване на договорите. Подготвяме нова процедура, но чух анонси, че предстои да се приеме такава методика. Затова апелирам това да се случи колкото се може по-бързо, защото тази методика засяга и всички европейски проекти, а при тях знаете, че забавянето би било фатално“, призова управляващите Фандъкова. Тя очаква и решение на въпроса относно средствата за индексации, тъй като общините няма от къде да ги намерят.

„За недобре свършена работа, няма да се плаща“, напомни столичният градоначалник.

От своя страна инж. Джоргов уточни, че вече са обявени и процедури за ремонт на тунела към „Люлин“, ул. „Народно хоро“, както и за изграждането на бул. „Т. Каблешков“ и „Ф. Кутев“.

Кметът Фандъкова е загрижена от факта, че над 330% е разликата в цените за газ на автотранспорта в сравнение с миналата година.

„От много месеци алармираме и полагаме огромни усилия да запазим нужното качество и обем на градския транспорт. Това става все по-невъзможно, защото две години пандемията намали чувствително пътниците, а оттам и приходите. От миналото лято започнаха да се вдигат и цените на горивата и електричеството. Общинските дружества направиха всичко възможно да се справят, ние - също ги подкрепихме. Тази година отпускаме 170 млн. лв., това са 36% от собствените данъчни приходи. Почти 40% от данъците на хората отиват в градския транспорт, а това лишава от финансиране други проекти. Дружествата продължават да трупат загуби. Възложили сме оптимизация. В момента те плащат само заплати и част от горивата. Вече има дружества с 10% съкращения на персонала. Въпреки това 144 млн. лв. са в момента задълженията“, обясни кметът на София. Фандъкова напомни, че още при обсъждането на държавния бюджет е имало разговори с правителството, но от нужните 178 млн. лв. са отпуснати 15 млн. лв.

„Отново апелираме за диалог и за осигуряване на услугата, от която имат право софиянци, които произвеждат 40% от брутния вътрешен продукт и внасят в държавния бюджет около 9 млрд. лв. годишно. Надявам се, да има актуализация на държавния бюджет и да бъдем чути. До бюджетната актуализация заплатите в софийския транспорт са осигурени“, посочи Фандъкова. За нея крайната стъпка ще е максимално разреждане или спиране на градския транспорт.

По думите й лятното разписание на градския транспорт, което по принцип влиза в сила от 15 юни, вероятно ще стартира по-рано - от 1 юни.  


Топ новини

виж още