Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фандъкова: В края на 2019 г. метрото ще бъде над 48 км мрежа

Общество

Фандъкова: В края на 2019 г. метрото ще бъде над 48 км мрежа

Фандъкова: В края на 2019 г. метрото ще бъде над 48 км мрежа - Tribune.bg
Снимка:

За по-чист въздух: 20 000 домакинства ще могат до подменят начина на отопление

2019-та ще е годината на метрото. "Тази година ще пуснем първите 8 км от третата линия на метрото. В края на 2019 г. метрото на София ще бъде над 48 км мрежа, а само преди 10 г. беше 10 км. Най-важното постижение за София е, че за тези 10 години не спряхме да строим метрото, дори и във времето, в което осигурихме съфинансирането изцяло от бюджета на града. Закупихме 20 нови влака за третата линия. Освен тях ще отделим средства за още 10 влака и за модернизация на по-старите.“ Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Тя коментира чистотата на въздуха в София, която е пряко свързана с вида транспорт, които използват хората. „През последните години са успели да приведат в норма всички останали замърсители. Проблемът с фините прагови частици остава в определени дни. Все по-малко са дните със замърсяване, но то е сериозно. Инвестирано е в подобряването на обществения транспорт, за да има алтернатива за хората и да оставят колите си“, обясни кметът.

Другият сериозен проблем е този с отоплението на твърдо гориво. Кметът настоява да бъде инкриминирано горенето на отпадъци, което е забранено и сега. Санкциите обаче са административни и те не водят до нужния ефект. Около 55 000 домакинства на територията на Столична община се отопляват с дърва и въглища, каза Фандъкова.

Около 20 000 домакинства ще могат да се включат в двата проекта на общината за подмяна на начина отоплителната им инсталация.

Проектът за бюджет на общината за 2019 година е малко над 1 000 600 000 лева. Приоритетите са безспорни - инфраструктура, модернизация на подземния и наземен транспорт, инвестиции в училища и детски градини, екология.

15 големи обекта за заложени за ремонт през 2019 година. Акцентът е върху кварталните улици.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати