Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фандъкова: Строят се 16 нови детски градини в София

Общество

Фандъкова: Строят се 16 нови детски градини в София

Снимка:

Строителството на 25 нови сгради на детски градини в София ще започне до края на годината, а в момента се изграждат 16, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя продължава с извънредните проверки на строителството на нови детски градини в града. Инспекциите на Фандъкова идват, след като миналата седмица общинските съветници се скараха заради недостига на места в градините. Тя заяви, че вече ще проверява строежите без предупреждение.

„Както ви обещах миналата седмица всяка седмица ще проверявам как върви строителството на детски градини във всички райони“, каза Фандъкова при инспекция на строяща се градина на бул. „Александър Пушкин“.

Тя констатира, че район „Витоша“ е от районите с най-голям недостиг на места в забавачки. В този район следващата година трябва да бъдат открити общо 7 нови групи в детски градини.

„В момента се строи нова детска градина на мястото на стара сграда, построена преди 80 години. Новият проект е за пет групи. Детската градина се строи в срок, децата трябва да влязат в нея май догодина“, обясни кметът на София.

По думите й в „Манастирски ливади“ в момента се извършва събарянето на стара сграда, на мястото, на която ще бъдат издигнати градина и училища. Фандъкова заяви, че и там ще провери как вървят дейностите без предупреждение.

Днес пред Столичната община има планиран протест заради над 10 000 неприети деца тази година. Фандъкова отново каза, че се работи усилено по проблема. Тя подчерта, че разбира родителите. Кметът отбеляза също, че през 2007 г. детските градини и ясли са се посещавали от под 34 хиляди деца, днес те са около 44 хиляди.

Йорданка Фандъкова обяви, че освен ускорената програма за строителство, която Столичният общински съвет прие миналата година, се търсят и други възможности за компенсация на родителите, чиито деца остават извън градините. Тя е провела и среща с Асоциацията на предприемачите, на която е обсъдено строителството на градини на партерни етажи. До дни ще има списък с инвеститори, които имат интерес.

Столичният кмет ще настоява и за промяна в наредбата за помощта за неприетите деца, защото в момента тя обхваща само тези над 3 години.

„Аз разбирам отлично недоволството и проблемите на всяко едно семейство, чието дете не може да посещава детска градина, защото това кара семействата да имат съвършено различни планове. Затова говорим за ускорено строителство и за други възможности, включително и за промяна в начина на компенсация от страна на държавата на родителите, чиито деца не са приети“, подчерта Фандъкова.

„Съгласно наредбата, много малко семейства ще получат компенсация. Лично ще контролирам как върви строителството, така че да няма никакви обстоятелства, при които да се бави, защото родителите не трябва да чакат“, добави кметът на София.  


Топ новини

виж още

Актуална тема