Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фандъкова за коронавируса и състоянието на болниците в София: Ситуацията е много тежка

Общество

Фандъкова за коронавируса и състоянието на болниците в София: Ситуацията е много тежка

Фандъкова за коронавируса и състоянието на болниците в София: Ситуацията е много тежка - Tribune.bg
Снимка:

„2015 души са хоспитализирани в София, над 330 души за на интензивно лечение. Болниците са претоварени, а лекарите и медицинските специалисти на предела на силите си“, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Големият проблем са леглата за интензивно лечение с екипите, каза тя. За момента няма информация да са връщани пациенти в общинските болници. Но, по думите ѝ, ситуацията е много тежка.

За последните 10 дни в София са ваксинирани около 60 000 души, информира още Фандъкова. Тя смята, че поради тази причина зеленият сертификат е едно добро решение.

„Разбира се, не се приема еднозначно от всички, има хора, които са против, но тогава, когато има ясна стратегия, тогава нещата са много по-добре. При нас за съжаление се случи накрая в последния момент, без комуникация. Начинът на въвеждане създаде повече хаос, отколкото решения. Но ние виждаме, че все пак зеленият сертификат стана причина за увеличаване броя на ваксинираните", каза тя.

Столичната община продължава да открива нови пунктове за ваксинация, така че да облекчи хората. През седмицата работят 10 изнесени пункта, два от тях са на станции на метрото, 2 - в големи търговски центрове, в общински ДКЦ-та. През уикендите също работя 10 пункта на различни места.

Фандъкова заяви още, че има по-голям интерес и към мобилните екипи, които ваксинират в компании. Вече има 3 компании, проявили желание да се ваксинират.

Самата тя заяви, че е била положителна за коронавирус, въпреки че се е ваксинирана. Но е прекарала болестта леко, въпреки придружаващите си заболявания и отслабена имунна система. Убедена е, че ако не е била ваксинирана, е нямало е да протече толкова леко.

Що се отнася до ваксинацията в администрациите смята, че когато се въвежда ваксинация за определени структури, трябва да важи за всички, за да няма дискриминация.

„Аз лично насърчавам ваксинирането на служители. Предпочитам минимални възможности за онлайн работа“, каза още тя.

Столичният кмет обясни, че най-сериозен е контролът за спазване на мерките в градския транспорт. За последната седмица са направени близо 800 проверки.

„Факт е, че има хора, които не спазват мерките и се налагат и санкции, но те са малко“, каза Фандъкова.

„Около 50 млн. лв обаче са загубите за градския транспорт“, обяви още тя. Във връзка с повишаването на цената на електроенергия пък трябва да бъдат осигурени само за осветлението на града 3 млн. лв.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати