Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фандъкова: Жители и работещи на ул. „Съборна“ настояват тя да не е пешеходна

Общество

Фандъкова: Жители и работещи на ул. „Съборна“ настояват тя да не е пешеходна

Фандъкова: Жители и работещи на ул. Съборна настояват тя да не е пешеходна - Tribune.bg
Снимка:

Искането улица „Съборна“ в София отново да стане достъпна за автомобилите не е по инициатива на общински съветници, а е по настояване на хората, които живеят и работят там. Това каза в отговор на въпрос на БГНЕС столичният кмет Йорданка Фандъкова при предоставяне на линейка за нуждите на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община за времето на пандемията. Кметът посочи, че там има създадена гражданска организация, с която се е срещнала и е чула доводите за това искане. Попитана защо тогава е станала пешеходна, Фандъкова заяви, че е бил внесен проект в общината.

„Улицата е предвидена да е пешеходна в много от документите на общината. Въпросът беше кога да се случи това. Постъпи проектът и имахме уверение, че той е обсъден с гражданите и СОС взе решението. Според мен това трябваше да се случи, когато тя се реконструира, тоест след изпълнението  на проекта на арх. Масимилиано Фуксас за пл. "Св. Неделя". Но отново казвам - това са проекти, които трябва да бъдат дискутирани, защото касаят градската среда. Не може да кажеш, че не те интересува мнението на една група от хора. Общинските съветници са длъжни да общуват с всички граждани", категорична е Фандъкова.

Кметът коментира и изнесената информация от неправителствената организация „Спаси София“, че гласуването в програмата „София избира“ е било манипулирано. Фандъкова каза, че зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов вече е предприел необходимите действия, а тя е сформирала комисия, която да провери изнесените данни от гражданската организация.

„Ние все още очакваме крайните резултати. Ако „Спаси София“ ги знае трябва да знаят откъде са ги научили. Да не се окаже накрая, че крадецът вика дръжте крадеца“, заяви тя.

На въпрос какво е наложило да се вземе нов кредит за довършването на Западния парк, Фандъкова обясни, че това не са допълнителни средства.

„Това е искане за заемообразно финансиране, за да може проектът да приключи докато се верифицират средствата по оперативната програма. Това е практика при почти всички европейски проекти“, обясни тя и увери, че когато средствата се възстановят от управляващия орган те ще бъдат върнати в бюджета.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати