Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фандъкова: Държавата може да купи къщата на Яворов

Общество

Фандъкова: Държавата може да купи къщата на Яворов

Фандъкова: Държавата може да купи къщата на Яворов - Tribune.bg
Снимка:

Частен съдебен изпълнител обяви за продан къщата музей

„Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник. След новината от вчера, че тя е обявена за продажба от ЧСИ, разговарях с минисър-председателя Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов затова общината или държавата да я придобият.“ Това написа кметът на София Йорданка Фандъкова в официалния си профил във Фейсбук.

Частен съдебен изпълнител обяви за продан къщата музей на столичната улица Раковски 136. Обявената цена е 1 628 758.08 лв. Търгът ще бъде отворен на 15 октомври и затворен на 15 ноември.
Къщата е частна собственост, с много финансови тежести.

„Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов“, допълва столичният кмет. И обяснява, че поради отказ на собственика да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата глоба от 100 хил. лв.

„Преди години беше направен ремонт на фасадата, но състоянието на конструкцията остава тежко“, допълва Фандъкова.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още