Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фандъкова: Държавата може да купи къщата на Яворов

Общество

Фандъкова: Държавата може да купи къщата на Яворов

Фандъкова: Държавата може да купи къщата на Яворов - Tribune.bg
Снимка:

Частен съдебен изпълнител обяви за продан къщата музей

„Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник. След новината от вчера, че тя е обявена за продажба от ЧСИ, разговарях с минисър-председателя Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов затова общината или държавата да я придобият.“ Това написа кметът на София Йорданка Фандъкова в официалния си профил във Фейсбук.

Частен съдебен изпълнител обяви за продан къщата музей на столичната улица Раковски 136. Обявената цена е 1 628 758.08 лв. Търгът ще бъде отворен на 15 октомври и затворен на 15 ноември.
Къщата е частна собственост, с много финансови тежести.

„Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов“, допълва столичният кмет. И обяснява, че поради отказ на собственика да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата глоба от 100 хил. лв.

„Преди години беше направен ремонт на фасадата, но състоянието на конструкцията остава тежко“, допълва Фандъкова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети