Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фармацевтите ще удължат договора си с НЗОК за още две седмици

Общество

Фармацевтите ще удължат договора си с НЗОК за още две седмици

Снимка:

За да не останат хората без лекарства фармацевтите и НЗОК подписват анекс за две седмици. Това обявиха от Българския фармацевтичен съюз. Мярката е наложителна, защото по-рано те алармираха, че договорът им изтича тази нощ в 00:00 часа.

„Все пак анекс към договора ще бъде подписан, но само за две седмици, за да не останат хората без достъп до лекарства и да се даде възможност на НЗОК да оправдае доверието им. Преговорите трябва да продължат“, заяви категорично проф. Асена Сербезова.

Фармацевтите искат НЗОК да им изплаща по 10 лева на обслужена ковид рецепта, както и повишаване от 2 на 4 лева на парите за обслужването на всички останали рецепти.

„През изминалата година фармацевтите бяха и се доказаха като най-достъпните здравни специалисти. Те никога не сложиха информационни табелки, че в аптеките се допускат само здрави хора и никога не отказаха помощ. Те мълчаливо поемаха ударите на пандемията от COVID-19, мълчаливо боледуваха и затваряха аптеки, като не получаваха, за разлика от други здравни заведения, допълнителна подкрепа при затваряне при боледуване на персонала от ковид“, допълни проф. Асена Сербезова.

Освен това Бългаският фармацевтичен съюз настоява системата за електронни рецепти да бъде усъвършенствана, така че лекарите да не допускат грешки, което от своя страна води до неплащания на Касата към фармацевтите.

Здравният министър обеща повече средства в следващия бюджет. Според фармацевтите обаче, в петък на среща с ръководството на НЗОК е станало ясно, че решението на проблемите е отложено въпреки изтичането на сроковете за подготовка на бюджета за догодина.  


Топ новини

виж още

Актуална тема