Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фейсбук кипна - Биволъ обърка държавен и брутен външен дълг

Общество

Фейсбук кипна - Биволъ обърка държавен и брутен външен дълг

Фейсбук кипна - Биволъ обърка държавен и брутен външен дълг - Tribune.bg

Димитър Вучев, икономист: И по Брутен външен дълг сме отличници

Текстът е публикуван във vevesti.bg

По повод участието на премиера Бойко Борисов в „Шоуто на Слави“ и по-конкретно по темата за дълга от 20% от брутният вътрешен продукт /БВП/, Биволъ публикува на страницата си във Фейсбук невярното твърдение, че всъщност дългът на България бил 34 млрд. евро или цели 64% от БВП.

Под публикацията се разразява спор, в който фейсбук-читатели се опитват да обяснят на авторите от Биволъ, че грешат, но очевидно безуспешно.

Ето какво пише Marian Bashur, който публикува на стената си твърденията на биволци:

„Така ли правят разследване от Бивол, като не правят разлика между брутен и държавен дълг?? Държавният външен дълг е това което държавата тегли като заеми а брутен външен дълг е това което държава+частният сектор имат като заеми. А в цял свят се изчислява дълга с проценти от БВП, а в България е почти най-нисък около 20%.“

Биволъ ГЕРБ-рската тролска армия се развихрила да ръси опорката, че външния дълг бил само държавния. Пълни глупости от времето на комунизма ???? Съотносимостта е пределно ясна и неопровержима – Съпоставимите числа са Брутен външен дълг съотносим към Брутен вътрешен продукт!!!! Това е СЪОТНОСИМОТО! Всичко друго са пропагандни опорки. Значи БВП се формира от всички сектори а БВД не, така ли? И едното и другото е под отговорностите и компетенциите на Правителството и засяга цялото общество. Това е истината, колкото и да не ви харесва!!

Leda Necheva Биволъ, стегнете се и си признайте грешката. И едното, и другото са под отговорностите и компетенциите на правителството (с малка буква се изписва) само в Китай, Северна Корея и Венецуела. Ставате за смях.

Петър Гецов И продължавате да се излагате. Маастрихтските критерии включват показателя „държавен дълг към БВП“. На английски е Government Debt to GDP. Т.е. дълг на правителството. 

Биволъ В Китай партията сигурно има по-малко влияние върху бизнеса, който е световен, отколкото в губернията на ГЕРБ!

Hristo Karaivanov Следя ви отскоро като медия. След първоначалната симпатия, това е пореден подвеждащ пост. Има теми, които не разбирам и би трябвало да се доверя на вас. Ми няма как да стане, след като в рабираемите за мен теми, ви хващам в пропаганда.

Evgenia Shumanska Данните на БНБ включват общия дълг, както държавния, така и частния, не харесвам Борисов, но проверявайте какви данни давате.

Димитър Вучев, икономист: И по Брутен външен дълг сме отличници

Най-опасните фалшиви новини са тези, които стъпват върху минимално количество истина и надграждат с лъжи. Такъв е и случая с тиражираните данни на БНБ към края на август 2018 г. Те показват равнище от 65% от БВП на брутния външен дълг. Цифрата е напълно коректна, но индикаторът брутен външен дълг обхваща както задълженията на държавата, така и тези на частния бизнес. И по този показател България е сред отличниците в ЕС, като пред нас е единствено Румъния (55%).
Това написа във Фейсбук икономистът и ТВ-водещ Димитър Вучев по повод твърденията на Биволъ.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Биволъ

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати