Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фирма ще съди Бонев: Манипулирал информацията за уличните лампи, излъгал за заплатите

Общество

Фирма ще съди Бонев: Манипулирал информацията за уличните лампи, излъгал за заплатите

Фирма ще съди Бонев: Манипулирал информацията за уличните лампи, излъгал за заплатите - Tribune.bg
Снимка:

„ЛОГ-СИБЕРИЯ“ ЕООД обяснява, че разликата в цените на две еднакви лампи идва от включената поддържка после

„Изказаните от общинския съветник Борис Бонев твърдения са манипулативни като изваждат от контекст различни факти, за да се създаде неотговарящо на истината внушение“.

Това се посочва в официална позиция на „ЛОГ-СИБЕРИЯ“ ЕООД, изпратена специално за bTV. Общинският съветник изнесе информация за подписани договори от Столична община, с които тя се готви да плати за уличното осветление цени между 3 и 77 пъти по-високи от пазарните. Организацията на Борис Бонев “Спаси София” е разследвала обществена поръчка на стойност 73 млн. лева. Компаниите, за които става дума са „ЛОГ СИБЕРИЯ“ и „Улично осветление”. По думите на Бонев първата работи с пет пъти по-високи цени в сравнение с офертите на втората.

„Единичното сравняване на отделни цени е изключително некоректно, тъй като обществената поръчка включва два основни компонента с различна тежест, които се оценяват заедно“, поясняват още от фирмата.

„Г-н Бонев извади отделни единични цени за изграждане на нови осветителни тела на „ЛОГ СИБЕРИЯ“ и изцяло пропуска да отбележи цените за техническа поддържка, които са основен елемент на поръчката. За нас този пропуск е напълно умишлен, защото в него се вижда, че цените на „ЛОГ СИБЕРИЯ“ за поддръжка са чувствително по-ниски от тези на другата фирма“, уточняват още от фирмата.

От там заявяват, че по никакъв начин не ощетяват бюджета на Столична община, а напротив - фирмената им стратегия е изградена на базата на минимална цена за поддръжка на месец, която се плаща задължително като твърда цена по договаряне.

„Заложените по-високи цени за евентуално новоизграждане са на база използването на висококачествени материали, които намаляват необходимостта от честно техническо обслужване и поддръжка. Цената за улична лампа от около 5000 лв., която г-н Бонев изтъква, не се отнася за просто поставяне на лампа, а изграждане на мрежа, стълб и осветително тяло, с всички останали компоненти, като в тази цена се включва и труда на специалисти и нужната механизация – вишки и строителна техника“, обясняват от „ЛОГ СИБЕРИЯ“ в становището си.

„Твърденията за заплата от 7000 лв. са не просто манипулативни, но и напълно умишлена лъжа. В чл. 8 от договора ни със Столична община, който Бонев твърди, че е чел, ясно е записано, че в посочените цени са включени всички разходи, включително тези за персонала, който изпълнява поръчката и ръководния екип. Столична община не дължи заплащане на каквито и да е други разноски, направени от изпълнителя цитираните 40 лв. на час се дължат единствено и само ако бъдат възложени непредвидени по този договор дейности, които не са включени в ценовото предложение. До момента Столична община не е възлагала никакви извънредни дейности и практиката показва, че такива в подобни поръчки няма“, посочват от „ЛОГ СИБЕРИЯ“.

От там завършват, че за предоставяне на невярна и манипулативна информация, уронваща името на фирмата, Борис Бонев подлежи на съдебна отговорност.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати