Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фондация в помощ на украински бежанци с отворено писмо до Константинова: Изпитваме възмущение и срам от вас

Общество

Фондация в помощ на украински бежанци с отворено писмо до Константинова: Изпитваме възмущение и срам от вас

Фондация в помощ на украински бежанци с отворено писмо до Константинова: Изпитваме възмущение и срам от вас - Tribune.bg

Фондацията „Три жени”, която инициира кампании в подкрепа на украинските бажанци и праща помощи в страната, публикува  отворено писмо до вицепремиера Калина Константинова.

 

Кабинетът наказва непослушните бежанци - праща ги в лагерите в Сарафово и Елхово

Фондацията, която е основана от от Сибина Григорова, Кръстина Стефанова и Десислава Олованова, изразява възмущението си от начина, по който Константинова действа и говори в обръщението си вчера вечерта.

„Срам - това почувствахме, слушайки неуместните Ви сърдити реплики по адрес на бежанците - за капризите им и неподчинението им на Вашия план. Възмутени сме от това, че проявявате толкова малко разбиране от какво се нуждаят тези жени и техните деца в момента - от достъп до медицинска помощ, от подходяща храна за малки деца, от възможност за социализация и интеграция в обществото, от занимални за децата, от уроци по български език за майките, за да могат да се включат в пазара на труда. А не от настаняване в откъснати от цивилизацията почивни станции, без каквато и да било перспектива за бъдеще в България”, пишат от организацията в писмото си.

Те се обръщат към нея като „жени към жена” с надежда, че ще оттегли заплахите си за наказателно настаняване на бежанците в Сарафово и Елхово.

Ето цялото писмо

Ако моралът наистина е водещ, посоката винаги ще бъде ясна, а личното ни его ще отстъпва път на правилните решения

От Фондация Три жени

До Калина Константинова,

Заместник министър-председател

по ефективно управление

Отворено писмо

 

Уважаема г-жо вицепремиер,

С голяма тревога проследихме събитията от последните дни, свързани с изпълнението на интеграционния план за разселване на украински бежанци във вътрешността на страната.

С истинско изумление изслушахме Вашето видеообръщение, в което изразявате разочарование от това, че не сте получила достоверна информация за плановете на бежанците. Още по-озадачаваща е изненадата Ви, че те не изпълняват инструкциите, спуснати от правителствения щаб, и не се качват във влаковете и автобусите, за да бъдат извозени до предвидените държавни бази.

Като организация, която работи в помощ на бежанците от самото начало на войната, ние добре познаваме трудностите, с които те се сблъскват. Общуваме с тях всекидневно и знаем, че до последния момент те не получиха информация за това в каква посока ще бъдат откарани и къде ще бъдат настанени. Така, без посока, в момента се "евакуират" украинци към територии на държавата агресор. Тези хора четат новини и имат близки, които живеят във войната на терен - и знаят това. Да се очаква от тях да се съобразят с неизвестността е неуместно.

Пишем Ви това писмо, за да изразим възмущението си от начина, по който действате, от начина, по който говорите в обръщението си.

На 9 март Вие се обърнахте към българския народ и към бежанците с друго послание, в което говорихте за съпричастност с хората, бягащи от кошмара на войната, и с разбиране към изморените майки, носещи децата си на ръце. Солидаризирахте се с тези жени и като майка. Ние също сме организация, създадена от жени и майки с морален компас, с идеалната цел да помага на онези в нужда, като въздейства положително на обществото ни като цяло. Нашето убеждение е, че ако моралът наистина е водещ, посоката винаги ще бъде ясна, а личното ни его ще отстъпва път на правилните решения.

Срам - това почувствахме, слушайки неуместните Ви сърдити реплики по адрес на бежанците - за капризите им и неподчинението им на Вашия план. Възмутени сме от това, че проявявате толкова малко разбиране от какво се нуждаят тези жени и техните деца в момента - от достъп до медицинска помощ, от подходяща храна за малки деца, от възможност за социализация и интеграция в обществото, от занимални за децата, от уроци по български език за майките, за да могат да се включат в пазара на труда. А не от настаняване в откъснати от цивилизацията почивни станции, без каквато и да било перспектива за бъдеще в България.

Има нужда и от още нещо - и към хората, бягащи от война, и към всички нас -  от извинение.

Обръщаме се към Вас като жени към жена и с надеждата, че ще размислите и ще оттеглите заплахите си за наказателно настаняване на бежанците в Сарафово и Елхово, които безсърдечно отправяте във видеото. Не ни напуска надеждата, че като държава ще съумеем да проявим хуманност - така както го направиха индивидуално хиляди доброволци и дарители в цялата страна.

Очакваме Вие като вицепремиер на Републиката да спрете да прехвърляте отговорността на тях и да намерите начина да се погрижим адекватно за бежанците, използвайки ресурсите, които ние, гражданите, сме Ви предоставили.

Желаем Ви успех в работата.

От своя страна, ние ще продължим да развиваме благотворителна дейност в помощ на Украйна и украинските бежанци у нас, активизирайки гражданското общество в България.

С уважение,

Фондация "Три жени" - София Коен, Кристина Деспотова, Лилия Цачева, Десислава Олованова, Кръстина Стефанова, Сибина Григорова, Десислава Векилска


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати