Гъбите са суперхраната на бъдещето
Гъбите са богати на фибри и протеини. Те произвеждат витамин D чрез употреба на светлина
Фабрика за гъби в графство Монаган, Ирландия, е един от най-големите световни производители на този ценен продукт. Тя има собствени лаборатории, в които 40 учени не само изучават състава на компонентите им, но и самата гъба във всичките й малки детайли, съобщава Евронюз, цитирана от БГНЕС
„Ние описваме царството на гъбите като трето царство, стоящо между растения и животни, и заемащо собствено пространство“, заявява Питър Коркоран, изпълнителен директор на „MBio.
Освен вкусни, гъбите са изключително полезни за здравето.
"Гъбите са много, много добри за вас. Те са много здравословни. Те са с ниско съдържание на мазнини, с високо съдържание на фибри и протеини. Съдържат много, много ценни хранителни вещества, като минерали и витамини", заявява Джъд Уилсън, биолог в „MBio“,
Коркоран дори сравнява скромната гъба със суперхрана.
По думите му така, както нашата кожа, гъбата произвежда витамин D чрез употреба на светлина, почти идентична на нашия собствен процес.
„Но важното е, че понеже се произвежда естествено от гъбата, това е веган форма на витамин D, а знаем, че има хроничен дефицит на витамин D в световен мащаб“, обяснява той.
Според учените гъбите са здравословна храна, особено за вегани или хора, които прекарват повече време в офиси и автомобили вместо на слънчевата светлина.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/obshtestvo/gabite-sa-superhranata-na-badeshteto/
Коментари (0)
Добави коментар