Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Галъп“: 93% смятат, че България се справя добре с пандемията

Общество

„Галъп“: 93% смятат, че България се справя добре с пандемията

Снимка:

Висока подкрепа за щаба и правителството, 52% смятат, че е рано за намаляване на мерките, показва проучването

93% приемат, че България се справя добре на фона на останалите европейски страни.  Това показва проучване на „Галъп“ в периода 21 и 23 април,

Това е много висок атестат за изминатия до този момент път и се регистрира дори ръст – преди месец този дял бе 87%, посочват социолозите.

Одобрението за властта остава много високо . Доверието в различните звена на правителството, Щаба, премиера Борисов е в диапазона между 60 и 80%, а неодобрението – от една пета до една трета.

„Наблюдава се и закономерното отдалечаване от екстремните стойности. Това е свързано може би и с нормалната за по-дълъг период ерозия, и с някои проблеми, а и с белезите на успокояване, които дават път и на критични мнения“, посочват от „Галъп“.

Белезите на успокояването личат и в отговорите на въпроса как се оценяват мерките на властта срещу епидемията:

62% казват, че са достатъчни, при 66% в края на март и 66% в средата на март;

28% твърдят, че са прекалени, при 20% в края на март и 17% в средата на март;

8% смятат,  че са недостатъчни, при 12% в края на март и 15% в средата на март;

2% e делът на онези, които не успяват да отговорят.

Мнението, че мерките са адекватни, продължава да преобладава решително, но за последните седмици има осезаем ръст в дела на отговора „прекалени“, респ. спад в дяловете на другите отговори. Очевидно, заради успешните мерки досега и някои положителни сигнали от Европа, настъпва и желание за облекчаване на мерките – подсилено и от все по-хубавото време.

Въпреки всичко, българите остават съзнателни. „Вече съм доста изнервен от ограниченията“ казват 31%, но 69% казват „приемам ограниченията, без да се изнервям“. И попитани дали е време ограниченията да започнат да намаляват, 52% казват „рано е“. Има обаче и 44%, които смятат, че е време, тоест обществото ни вече е реално разделено по този въпрос. Нетърпеливостта още не преобладава, но явно не е за подценяване. Може би и затова мнозинство от 53% намира, че извънредното положение не трябва да бъде удължавано и след 13 май. 30% все пак са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Тук вероятно се вплита не само личното мнение, но и надеждата на мнозина за по-бързо справяне със заразата.

На практика, различните досегашни мерки продължават да се оценяват високо, но като че ли мобилизацията и по този показател спада спрямо предходния месец. Например, забраната на публични събирания като кино, ресторанти, фитнес-зали и т.н. се подкрепя сега от 86% (при 94% преди месец). Спирането на достъпа на чужденци събира 81% подкрепа днес, при 90% преди месец. Забраната за пътуване на българи в чужбина: 75% подкрепа сега при 88% преди месец.

Забраната за пътуване между градовете обаче вече не получава подкрепа сред мнозинство – преди месец я подкрепяха 56%, 40% не я подкрепяха, а останалите се колебаеха. Сега картината е обратната: 53% казват, че затварянето на движението между градове не е правилно, а 40% смятат, че е правилно. Останалите се затрудняват да отговорят. Вечерният час, например, преди месец събираше подкрепа от 59%, а 39% бяха на обратното мнение. Сега структурата на мненията е коренно различна: 69% са против, а 27% са за. Останалите се колебаят.

 Сериозна критика среща затварянето на парковете: 59% са „против“, а 39% са „за“. Останалите се затрудняват да отговорят. На другия полюс пък са мненията по отношение на ограниченията за Великден: 77% ги одобряват, при 21% не ги одобряват. Може би картината щеше да е по-различна, ако великденските мерки още бяха в сила в пълния си вариант. Явно българското общество изработва вече познание за ситуацията и може да отсее и оцени различните типове мерки по-хладнокръвно от преди.

Икономиката 

Доходите ми намаляха, казват 47% сега, при 36% преди месец;

Работя от вкъщи – 25% сега, при 22% преди месец;

Казват, че са загубили работа: 9% сега, при 3% преди месец;

14% казват, че им предстои да загубят работа, при 12% преди месец;

Намалиха ми работния ден, казват сега 16%, при 14% преди месец;

Всичко това показва ръст, макар и още не драстичен, на безпокойството за работното място. Явно в някои случаи това безпокойство вече започва да надделява над безпокойството от заразата. 7% са вече хората, които по свое решение не ходят на работа, при 11% преди месец. 28% пък са сега самокарантиниралите се, при 36% преди месец. Хората са давали повече от един отговор – станали са потърпевши от различни проблеми и са предприемали различни мерки.

Преди месец, 29% се опасяваха, че няма да могат да си плащат кредите. Сега 9% твърдят, че вече са спрели да ги плащат. 5% казват същото за  лизингите.

56% още не са усетили ясен план или въобще не са доловили план на държавата за преодоляване на икономическите последици след края на пандемията. 38% вярват много или малко в обратното, а останалите не могат да преценят. Явно обществото действително одобрява работата на държавата за спиране на заразата, но започва все по-ясно да изисква подобна работа и за овладяване на икономическата криза.  


Коментари (1)

Киро Бизона „Галъп“, ама моля ви се, не пишете такива работи, че 93% смятат, че България се справя добре с пандемията или пък че „Одобрението за властта остава много високо“! Щото има там едни лилави екземпляри в Подопашието, дето сега ще се натръшкат от прединфарктни състояния, инсулти и магарешка кашлица и това място на жълтите павета съвсем ще се обезпаразити! Имайте милост, значи, имайте жалост!
24.04.2020 13:37 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още