Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Галъп”: Българите подкрепят края на строгите мерки на 21 декември

Общество

„Галъп”: Българите подкрепят края на строгите мерки на 21 декември

Галъп: Българите подкрепят края на строгите мерки на 21 декември - Tribune.bg
Снимка:

Двама от всеки петима са готови да се ваксинират

Българите подкрепят края на строгите мерки на 21 декември, е изводът от телефонно проучване с 800 интервюта на „Галъп интернешънъл“, проведено този месец. Като резултат от допитването няма съществени мнозинства в подкрепа на дистанционното обучение или на самата здравна система.

„Двама от всеки петима са готови да се ваксинират – делът не е малък на фона на обичайното ниво на ваксиниране у нас“ коментират от „Галъп Интернешънъл”.

59,3% от участниците в допитването одобряват заявения от премиера Бойко Борисов край на ограничителните мерки на 21 декември. Близо четвърт - 21,8%, са против, а останалите не могат да преценят. Авторите обясняват това с факта, че при дифузно разпространение строгите мерки според хората не работят.

Около половината от анкетираните - 47,8%, приемат, че само маски, дистанция и хигиена биха били достатъчни. За 39,2% от хората твърдите мерки реално работят.

„Обществото не е наясно кой точно разказ за вируса е достоверен – дали строгият или либералният“, изтъкват в коментара си от „Галъп Интернешънъл“.

В допълнение българите не са напълно убедени, че дистанционното обучение трябва да продължи, тъй като 42,1% от запитаните приемат, че то е неефективно и следва да се прекрати. 41,7% мислят обратното, а 16,2% се колебаят.

За ваксините 41,3% от попитаните смятат да се ваксинират, когато е възможно. 46,7% не възнамеряват, а останалите се колебаят, като съотношението е сходно с онова, което е регистрирано преди седмици.

Тези резултати вероятно са повлияни и от факта, че 36,7% от участниците имат доверие на лекарите у нас, а 35,2% - нямат. Останалите не могат да преценят. "Тази ерозия е закономерна с времето", обясняват авторите на допитването. Според тях това свидетелства за допълнителна имиджова щета, която търпят действията на управляващите здравната система у нас в опита им да овладеят пандемията. С това се обясняват и позициите на повечето анкетирани да се видят с близките си по празниците. Това декларират 74,4% от хората, а изолация ще пазят едва 18,2%. Има и известен дял колебаещи се.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

не съм жълтопаветен всезнайко Не мисля , че е редно да се питат българите за щяло и нещяло! Тук става дума за чисто епидемиологични действия . И Борисов би трябвало да не се изявява като "първа писта " за въпроси от които никак , ама никак няма прдстава! Медиците са тези , които ще решат ! Ако се разболеем поради неспазване на мерки пак те ще са виновни ! Смятам , че поведение "пар тер " е най-удачно. Социолозите да си търсят други теми - напимер ще грейне ли най-подир слънце НАД ДРАГАЛЕВЦИ и от къде ?
14.12.2020 14:32 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети