Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Галъп“: Повече от половината българи са на мнение, че Covid-19 е опасен колкото силен грип

Общество

„Галъп“: Повече от половината българи са на мнение, че Covid-19 е опасен колкото силен грип

Галъп: Повече от половината българи са на мнение, че Covid-19 е опасен колкото силен грип - Tribune.bg
Снимка:

53.8% смятат, че България се справя сравнително успешно на фона на много други страни

Повече от половината българи – 53, 2 % - смятат, че коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто като силен грип, а една пета от хората го пренебрегват и са на мнение, че напрежението около него е по-скоро „шумотевица и паника“. Въпреки това обществото още дава кредит на доверие към мерките и ги оценява положително в сравнение със ситуацията в други страни. Това сочат данните от последното телефонно проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено между 12 и 15 ноември сред 810 души и финансиран със средства на агенцията.

Изследване Изследване

Според него поне засега в обществените очи по-видими остават проблемите в здравеопазването, а по-умерени – в икономиката. От Галъп“ съобщават, че за разлика от преди седмица  сега има макар и малък ръст на тревогата.  Пренебрежителната крайност към инфекцията губи позиции, а крайно тревожната реакция расте.

53.8% се съгласяват, че България се справя сравнително успешно с коронакризата на фона на много други страни. Не се съгласяват 37,5%. В началото на пандемията това убеждение достигаше почти до единодушие, но фактът, че дори и сега се споделя в мнозинство е показателен, че обществото у нас възприема толерантно мерките, които се вземат. Това вероятно се дължи и на известната толерантност на самите мерки.

Близо половината от анкетираните са на мнение, че Борисов ще се справи с кризата.

Страховете за доходите не са за пренебрегване. 7 на сто казват, че вече са загубили работата си, други 4 % виждат опасност това да се случи. Има 18,6%, които не са без работа, но доходите им са силно намалели, а 15,6% очакват намаляване на доходите, макар и да остават на работа. При 45.1% пандемията не е повлияла и няма очаквания да повлияе. Впрочем, има и 7,4%, които твърдят, че доходите им дори са се увеличили в последните месеци.

74,5% споделят мнението, че системата е можело да се подготви по-добре в летните месеци.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати