Галавечер в резиденцията по случай 8-ото издание на Седмицата на италианската кухня
По случай осмото издание на „Седмицата на италианската кухня по света“ Посланичката на Италия в София Джузепина Дзара бе домакин на галавечер в приказната обстановка на своята Резиденция в сътрудничество с агенция ITA – София и в присъствието на председателя на групата за приятелство Италия-България Лоренцо Чеза и заместник-председателя на българското Народно събрание Кристиан Вигенин. В центъра на събитието беше популяризирането на средиземноморската диета и италианската кулинарна култура, под знака на темата, свързваща вкуса и благоденствието.
Седмицата на италианската кухня е също така възможност за популяризиране на кандидатурата на италианската кухня за обект на нематериалното наследство на ЮНЕСКО, и в речта си г-н Чеза подчерта как тази кандидатура изтъква ценностите, вкусовете и традициите, които представлява, като спомага за популяризирането на марката „произведено в Италия“ и за подпомагането на развитието на еногастрономичния сектор.
По време на празненството сред присъстващите гости беше представено 4-степенно меню, създадено специално за случая от майстор-готвача Лука Малакрида, настоящ капитан на националния отбор на Професионалната асоциация на италианските готвачи.
В края на вечерта Посланичката Дзара връчи и специалнoто признание „Обичам италианската кухня, кандидат за обект на световното наследство на ЮНЕСКО“ на 5 личности, които са се отличили с особени заслуги за популяризирането на италианския еногастрономичен сектор в България: г-жа Пенка Нешева, делегат на Италианската кулинарна академия, Карло Алберто ди Принчипе и Фабиана Ботан от пицария Olio d'Oliva, Владимир Николов, оперативен президент на магазини „Фантастико“, Веси Цюрбрюг, гастрономически журналист, и Ирина Дилкова, собственик на кафене Bontadi в София.
В края на събитието гостите получиха като комплимент екземпляр от книгата „Италианската кухня в картини“.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/obshtestvo/galavecher-v-rezidentsiyata-po/