Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Гарелов обяви Светльо Иванов за ром, после се извини, че е бил подведен

Общество

Гарелов обяви Светльо Иванов за ром, после се извини, че е бил подведен

Гарелов обяви Светльо Иванов за ром, после се извини, че е бил подведен - Tribune.bg
Снимка:

Младият журналист: Никога не е късно човек да научи нещо ново за себе си

Неприятен скандал забърка журналистът Иван Гарелов. Ветеранът тиражира фалшива новина за младия си колега Светослав Иванов в национален ефир. После се извини, но вече беше късно.

Всъщност Гарелов не тръгва с лошо срещу Иванов. Напротив – дава го за пример, че хора от малцинствата също могат да са образовани и успели. Твърденията за ромския произход на водещия на „120 минути“ обаче не се припокриват с истината.

А Иванов излезе с остро опровержение във Фейсбук.

„Във вторник вечерта, в „Шоуто на Слави” гостува Иван Гарелов. Публично, той коментира как академик Георги Марков анализирал в „120 минути” ромите „без да предполага, че водещият”, тоест аз, съм „бил от ромски произход”.

Така ли? И аз не предполагах...

Благодаря Ви господин Гарелов, вашият опит може да научи още няколко поколения журналисти. На достойнство, точност и убеденост в представяната информация.

Но никога не е късно човек да научи нещо ново за себе си. Особено от високата трибуна на предаване, което твърди, че се бори с фалшивите новини.

И казвам това, защото за първи път виждам толкова директно легитимиране на фалшива новина от жълти вестници в национален ефир. Която после трябваше да обяснявам на детето си, на близките, на приятелите си.

Не ме разбирайте погрешно. Нямам нищо против нито един етнос, дори се радвам, че много наши сънародници от ромски произход гледат „120 минути”. Но как да оставиш някого да подменя биографията ти, а през седмица да правиш коментари какъв бич са фалшивите новини?

Аз не мога. За мен това не е игра. А и не съм добър в игрите.

Ако не мога да защитя собственото си семейство и близки от фалшиви новини, как да се опитвам да пазя ефира и вас, нашите зрители?

Наричали са ме соросоид, човек на този и на онзи, на американците, на руснаците, на израелците. Винаги съм подминавал това. Но не и този път. И заради детето ми, и заради истината. А и заради почтеността.

И не на последно място - така постъпват мъжете.“

Малко по-късно дойде и извинението на Иван Гарелов.

„КАК „ОФИЦИАЛИЗИРАХ” ЕДНА ЛЪЖА

При участието ми в „ШОУТО НА СЛАВИ” във вторник дадох като пример как един „надарен млад човек, умен, образован, независимо от ромския си произход си върши достойно работата”.

Бях прочел това твърдение за произхода на Светльо Иванов във вестник „Уикенд” и непростимо за човек с опит като мен го повярвах. Затова, с най-добри намерения го посочих като светъл пример.

На другия ден разбрах, че съм направил грешка. Светльо не е от ромски произход и написаното е било лъжа. Отгоре на всичко, тази сутрин същият вестник мултиплицира лъжата, като я помести на първа страница с твърдението, че аз съм разкрил „голямата тайна” на колегата си.

Няма да коментирам поведението на авторите на лъжата, но дължа едно огромно извинение на Светльо, когото искрено уважавам, на семейството му и на колегите му, както и на зрителите и читателите. Чувствам се безсилен да изчистя тази мръсотия. Още веднъж моля за извинение.“


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети