Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Гечев: Земеделското министерство въвежда „Биг Брадър“ за качеството и цените на храните

Общество

Гечев: Земеделското министерство въвежда „Биг Брадър“ за качеството и цените на храните

Гечев: Земеделското министерство въвежда Биг Брадър за качеството и цените на храните - Tribune.bg
Снимка:

По думите на земеделския министър България е солидарна с Украйна, но е платила висока цена

Днес пускаме за обществено обсъждане системата за проследимост за качеството, количествата и цените на храните. Това заяви пред Нова телевизия министърът на земеделието Явор Гечев. Той обясни, че системата ще следи пътя на всички вносни храни към българския потребител.

Гечев твърди, че подобен регистър би бил много полезен по няколко причини. Едната е, в случай че бъде получен сигнал за опасни храни, институциите да могат да изтеглят стоката от пазара до последния брой. Другото предимство е, че се улеснява контролът върху търговците.

„Има регламент в ЕС, който позволява стоките от Украйна да влизат безпрепятствено у нас, което създава изключително големи проблеми“, посочи министърът.

По думите му стоките от Украйна – най-вече маслодайният слънчоглед и зърното „дебалансират пазара и подбиват и цените, и търсенето“ на българските продукти. „Да, ние сме солидарна с Украйна държава, но цената, която платиха България и българските земеделски производители, е изключително висока“, категоричен беше той.

„През 1986 година ние сме си задоволявали напълно пазара със собствено производство на плодове и зеленчуци. Изнасяли сме дори още толкова. Защо сега не е така е дълга тема“, каза още Явор Гечев.

Земеделският министър обясни и как ще се борят нелоялните търговски практики. „Когато разликата на цените при производителя и при продавача е повече от 25% бруто или 10% нето, те ще трябва да известяват преди това КЗП и КЗК за този по-голям марж“, каза Явор Гечев. Той уточни, че по темата с тавана на цените тепърва предстоят срещи с представителите на хранителните вериги у нас.

„Приветствам работата на Комисията за защита на конкуренцията. Има съмнения за картел, но не само мои, а в обществото витаят“, коментира Гечев.

„Направих проверка за цените на краставиците вчера и се оказа, че на борсите са по 3,20 лева. Започнаха да падат. Надявам се да се нормализира“, добави той.

„За всяка продукция, която влезе в държавата, вносителят, който е и първият търговец, трябва да декларира, че я пуска на пазара. Всеки следващ в този софтуер трябва да отбележи количествата и цената докато влезе в магазините“, заяви министърът.

„Разглеждаме и т.нар. гръцки вариант, при който част от продуктите – един или два от мрежата да са с цена, която е фиксирана по отношение на надценката“, обясни той.

Аграрният министър не скри, че има поскъпване на водата за напояване с между 15 и 300%, но подчерта, че ведомството, което ръководи, прави всичко възможно проблемът да бъде разрешен. „Имаме много добра комуникация с организаторите на протеста и те много добре знаят нашата декларация, че ние не просто имаме желанието, а ще решим проблема, но първо трябва да се срещна с министъра на финансите. Намерили сме вътрешни резерви да компенсираме така водата, че да не се повишава повече от миналогодишната цена“, каза още Гечев.

Като причина за поскъпването на водата министърът посочи повишените цени на електроенергията. Той подчерта, че напояването би трябвало да започне през юни.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети