Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Един или два медицински хеликоптера се очакват до края на годината

Общество

Един или два медицински хеликоптера се очакват до края на годината

Един или два медицински хеликоптера се очакват до края на годината - Tribune.bg
Снимка:

Има идея Държавният авиационен оператор да разшири дейността си и да служи не само на правителството, а на всички български граждани

Ако всичко върви нормално, до края на годината би трябвало да имаме един, а може и два медицински хеликоптера. Това заяви командирът на Държавния авиационен оператор (бившия правителствен Авиоотряд 28) ген.-майор Златко Златев пред БНТ.

„Ако се мине на вариант да се сключва договор с чужд оператор, може да станат и повече, като естествено трябва да се подготвят оперативните бази и болниците за кацане на такива вертолети“, подчерта той.

„За момента планът е първите 6 вертолета да бъдат разположени в София, Пловдив, Варна, Ямбол и Долна Митрополия. Опцията е вертолетите да са 6+2 и така да се покрие цялата страна“, посочи ген.-майор Златев.

Има идея Държавният авиационен оператор да разшири дейността си и да служи не само на правителството, а на всички български граждани.

„Ако приемем ХЕМС (система за въздушна медицинска помощ - б.р.), това ще стане много лесно и бързо, тъй като имаме изградена структура и администрация, пилотите са подготвени. Имаме също така предложение да бъдат закупени два вертолета за спасяване, които да се използват освен за спасяване, за бедствия, аварии, катастрофи и други“, обясни ген.- майор Златев.

„Освен това има предложение полетите да стават със заявка директно от министъра на здравеопазването, тъй като в момента се изисква разрешение от премиера. Ако има спешен случай – може да е катастрофа, инфаркт, инсулт, ще се дава заявка към спешна помощ, която може да прецени дали да се изпрати линейка или вертолет“, разясни още той.

Ген.-майор Златев разказа и за транспортирането на Христиан Пендиков от Охрид.

„Обади ми се президентът, което се случва изключително рядко, да ме попита дали може правителственият „Фалкон“ да излети до Охрид, защото военният „Спартан“ е претърпял техническа неизправност. Единственият ми въпрос беше дали е стабилизирано състоянието на нашия сънародник, оказа се, че можем да изпълним полета. Полетът беше организиран за около 40-45 минути“, разказа командирът на Държавния авиационен оператор.

„С „Фалкон“ и преди са изпълнявани такива полети – и вътрешни, и от Европа. Вертолетите обаче са по-тежки и не са подходящи точно за такива операции“, посочи ген.-майор Златев. „Затова започна процедура да се промени устройственият правилник и с постановление на МС авиоотрядът да започне да изпълнява полети за ХЕМС“, отбеляза той.

„Полетът се изпълнява по заявка от съответния министър до премиера. След неговото разрешение ние имахме право да излетим. В случая разхода е за Министерството на здравеопазването – мисля, че е около 4500 евро“, каза още ген.-майор Златко Златев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети