Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ген. Мутафчийски: Благодаря ви, изпълнихме всички цели на мерките

Общество

Ген. Мутафчийски: Благодаря ви, изпълнихме всички цели на мерките

Ген. Мутафчийски: Благодаря ви, изпълнихме всички цели на мерките - Tribune.bg
Снимка:

Благодаря на всички наши сънародници, които разбраха, прозряха, видяха каква опасност се задава, бяха адекватни в спазването на мерките и затова изпълнихме всички цели на карантинните условия. Това заяви ръководителя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. „Ние постигнахме ниска заболеваемост, укрепване на болниците, обучение на персонала, изработване на терапевтични схеми за това време", обясни генерала.

„Връщането към живота не е връщане, това е новата нормалност. Сега вече и най-малките деца знаят да си мият ръцете, че не трябва да си бъркат в устата навън, че не трябва да се прегръщат навън, че трябва да спазват известно разстояние“, допълни ген. Мутафчийски и обясни, че в началото на епидемията никой не е знаел как да действа в създалата се ситуация.

PCR-тестовете и каквито и да е тестове не могат да заменят най-тежкото оръжие срещу тази епидемия, а то е карантинните действия, смята той.

Има множество пациенти, наистина те са болшинството, които имат придружаващи заболявания. Самият аз съм хипертоник от 12 години. Разбира се никой не знае съдбата си. Но винаги медицината се е борила за живота на всеки един пациент, независимо с какви придружаващи заболявания е. За съжаление тези хора, дори и в 40 и някоя годишната си възраст се срещнаха с коронавируса. Никой в момента не може да бъде сигурен колко време биха живели тези болни. Моята теза е, че тези болни биха живели няколко години, но непосредствената им среща с този вирус - те боледуват продължително, боледуват тежко и с придружаващите им заболявания, те не могат да се справят, обясни ген. Мутафчийски.

Що се отнася до туризма, ген. Мутафчийски посочи, че Европейската комисия препоръчва реципрочни мерки, които съвпадат с препоръките на премиера Борисов – разговори между съседните държави за въвеждане на еднакви епидемиологични мерки.

В момента се работи активно за изработване на правила за самолетно пътуване. Според началника на Оперативния щаб, за да има такъв вид туризъм, трябва да има ясни правила и ясни предписания. Докато те не бъдат изяснени, автомобилният туризъм остава приоритетен.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети