Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ген. Мутафчийски: До април можем да ваксинираме над 100 000 човека

Общество

Ген. Мутафчийски: До април можем да ваксинираме над 100 000 човека

Снимка:

На този етап се справяме много добре с пандемията, дори повече от очакваното, което беше да снижим заболеваемостта не повече от 50% заболеваемостта. Това заяви пред БНТ председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

"Заболеваемостта е снижена повече от 60%. Ако се изчислява на базата на средно заболяемост на 100 000 население, дори е 4 пъти. Защото изходната точка беше над 660 на 100 000 души. Сега в момента средното е около 150-160 души, дори към днешния ден е 125 на 100 000 души", уточни ген. Мутафчийски.

"До април ще имаме възможност да ваксинираме повече от 100 000 човека. Има едно "но". Ако е утвърдена ваксината на Астра Зенека. Първата пратка от "Астра Зенека" би трябвало да бъде 250 000 дози. Иначе по-предвидима е ситуацията с Пфайзер, където се минимум 60 хиляди дози до средата на февруари. Модерна горе-долу ще върви в този път, въпреки че началото е още плахо. Знаете, 2400 дози, следващата пратка ще бъде около 4000 дози, но след това вече стават десетки хиляди дозите", обясни ген. Мутафчийски.

Така че много бързо ще бъде прескочен първият етап на ваксинирането, където е фиксирано, че това е за здравни работници и ще се премине към другите етапи на ваксиниране.

Няма никакъв субективен елемент броя на ваксините, които са в България. Никой не ги поръчва. Тези неща са определени със строг регламент, който се знае. Нашата квота е 1.55%.

Ситуацията е цялата страна е доста по-лека в сравнение с декември. Във ВМА имаме 35% заетост на леглата за ковид болни, каза още ген. Мутафчийски.  

 


Коментари (6)

Дани Генералът внася ред, логика и спокойствие в хаоса. Жалко, че не бихме му дали възможност да приложи всичките си виждания на практика.
През тази пандемия стигнах до извода, че и най-умния български журналист си е малко прост. Професор Мутафчийски знае толкова много, може да прави анализи на цялата картина в световен мащаб и прогнози за неща, за които друг не може, да разкаже за най-добрите практики в организацията на лечението , но ние трябва за хиляда сто и петдесети път от началото на пандемията да го питаме за моловете и фитнес залите или за глупавата класация. Как не се напазарувахме.
15.01.2021 10:41 / Отговор
ФИЛИП ГЕОРГИЕВ "Генералът внася ред, логика и спокойствие в хаоса"АМА РАЗБИРА СЕ. ПРЕД БЕНАТОВА ВНЕСЕ ГОЛЯМО СПОКОЙСТВИЕ С ДУМИТЕ "ЩЕ ИЗМРАТ. ЯКО ЩЕ ИЗМРАТ"
15.01.2021 11:12 / Отговор
веднага поръчков трол на пружинка.Толкова сте прозрачни, че вече и отвращение не можете да предизвикате. Яко измряха, наистина, въпреки усилията на щаба и благодарение на такива като Бенатова. За съжаление имам познати, които тогава проклетисваха генерала, а вече не са между нас. И заради тях няма да и простя на тази кучка и на хищниците, стоящи зад нея.
15.01.2021 11:36
ФИЛИП ГЕОРГИЕВ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА ТРИТЕ МЮРЕТА, ГЕНЕРАЛ ГОДЖИ, БАЙ ШИЛЕ И АНГЕЛ КУНЧЕВ ВСЯКА СУТРИН ВКЛЮЧВАХА ЛЯЙ....МЕТИТЕ НА АВТОМАТИЧНА И ПЛЮЕХА ПО ШВЕЦИЯ. ПЛЮЕХА ЗАРАДИ ЛИБЕРАЛНИТЕ МЕРКИ КОИТО ШВЕЦИЯ ВЪВЕДЕ. КАЗВАХА КОЛКО ПОЧИНАЛИ(ТИЯ ПРИМАТИ ИЗПОЛЗВАТ ДУМАТА УМРЕЛИ) ИМАЛО В ШВЕЦИЯ, КАТО БРОЯ ГО СРАВНЯВАХА С ПОЧИНАЛИТЕ ВЪВ ФИНЛАНДИЯ И ДАНИЯ. БЕЗ РАЗБИРА СЕ ДА СПОМЕНАТ ВЪЗРАСТ И ТОВА, ЧЕ ШВЕЦИЯ Е ДВА ПЪТИ ПО–ГОЛЯМА ОТ ДАНИЯ И ФИНЛАНДИЯ. ДНЕС ПИТЕКАНТРОПА И ТРИТЕ МЮРЕТА СЕ ХВАЛЯТ С ЛИБЕРАЛНИТЕ МЕРКИ КОИТО СА В БЪЛГАРИЯ.
15.01.2021 11:58 / Отговор
Ти си един от хилядите отговорници по мръсотията. Тровите публичните места, атмосферата, интернет и най-вече човешките души. Ще ви оставим да си лаете, предполага се, че в реалния живот вече сте си получили наказанието и тепърва още ще си го получавате. Накрая доброто оцелява и побеждава.
15.01.2021 12:11 / Отговор
уточнение отнася се за ФИЛИП ГЕОРГИЕВ.
15.01.2021 12:12

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още