Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ген. Мутафчийски: Най-голяма опасност да се заразите има на масови събирания и в ресторантите

Общество

Ген. Мутафчийски: Най-голяма опасност да се заразите има на масови събирания и в ресторантите

Ген. Мутафчийски: Най-голяма опасност да се заразите има на масови събирания и в ресторантите - Tribune.bg
Снимка:

Изборът на мерки се формира по т.нар. Тексаска скала – дейностите са разпределени от 1 до 9. 1 е да отвориш писмо, а 9 да отидеш на бар, концертни зали и религиозни места. Ресторантите и фитнесите са следващите най-опасни места, където можем да се заразим. Това обясни по време на редовния брифинг на НОЩ председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

Магазините са в индекс 4 на опасност, по-малките магазини са с индекс 3. Футболните мачове са в средата и са между 6 и 7 индекс на опасност, но публиката се намира твърдо в 8.

По думите му са взети правилните мерки, засягащи училища, детски грани, ясли, молове, ресторанти и баровете. „Когато се обсъждаше разхлабване на мерките – най-нормално е грижата за образованието и здравеопазването. В момента е пълно с пациенти, които са отлагали планови операции. Това беше нужно да се направи. За учениците в началните класове – при тях е изключително трудно дистанционното обучение, уморяват се, не е здравословно да седят дълго пред мониторите. Това, което решихме е премерен риск, който трябва да се поеме. Човешко е“, допълни ген. Мутафчийски.

Началникът на ВМА напълно подкрепи заповедите, издадени досега от здравния министър. Подкрепяме заповедта на министъра на здравеопазването с така очертаната рамка за разхлабване на мерките, каза той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети