Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ген. Мутафчийски: Обидно е, че няма статистика колко хора загинаха по време на COVID пандемията

Общество

Ген. Мутафчийски: Обидно е, че няма статистика колко хора загинаха по време на COVID пандемията

Ген. Мутафчийски: Обидно е, че няма статистика колко хора загинаха по време на COVID пандемията - Tribune.bg
Снимка:

„19 година подред отбелязваме Деня на спасението. Всъщност, празникът е Голяма Богородица, а ние отдаваме почит на загиналите наши колеги при изпълнение на служебния си дълг. Това е особено актуално в последните 2 – 3 г., когато над 120 души, даже е обидно, че няма официална статистика колко загинаха по време на COVID пандемията“, заяви началникът на Военномедицинската академия (ВМА) генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски.

Официалната церемония се състоя пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (в градинката пред ВМА).  С 1-минутно мълчание беше почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.

 „За нас е особено важно нашите курсанти, които сега ще завършат първия ни курс за лекари-офицери, да знаят, че нашата професия не е само да даваме живот и не е само милосърдия, а тя е и рискова професия. Всъщност, те са единствените лекари, които се заклеха и под знамето на Р България, да отдадат наистина живота си за родината, така че аз съм изключително респектиран към тяхната саможертва още от самото начало", каза още ген. Мутафчийски, цитиран от БГНЕС.

„Денят на спасението” е създаден през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, с подкрепата на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Български червен кръст и синдикатите, в чест и памет на 26-годишния д-р Стефан Черкезов, който на 15.08.1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване с болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора. След избухването на пандемията от COVID-19 към черните списъци бяха добавени имената на над 120 лекари, медицински сестри, фелдшери и шофьори на линейка, които до последно помагаха на болни от коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети