Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ген. Мутафчийски: Във ВМА няма свободни интензивни легла

Общество

Ген. Мутафчийски: Във ВМА няма свободни интензивни легла

Ген. Мутафчийски: Във ВМА няма свободни интензивни легла - Tribune.bg
Снимка:

Във ВМА няма свободни интензивни легла, коментира пред БНТ проф. Венцислав Мутафчийски.

„За да се разкрият две ковид-клиники, трябва да закрием три други. Но ВМА е създадена като болница за екстремни ситуации, така че се справяме и с настоящата ситуация“, посочи директорът на ВМА. Лечебното заведение подава информация към „Бърза помощ“ за заетостта на леглата на всеки три часа.

„За всички клиники, които се реновират във ВМА, се взима предвид инсталирането на системи за подаване на медицински кислород. Внедрена е и система за алармиране при прекалено голямо насищане с кислород в болничните стаи“, уточни проф. Мутафчийски. Той очаква до 2-3 седмици ВМА да разполага с достатъчно данни по въпросите за Омикрон варианта на ковид.

„Дали новият щам заобикаля имунитета, дали протича по-тежко, как се влияе от ваксините. Каквото и да се говори за Омикрон варианта в момента, е спекулативно“, изтъкна професорът. По думите му новият щам е с над 50 мутации, от които 30 са в шипчестия протеин. Това е вариантът с най-много мутации досега. Невинаги обаче мутациите се означават, че щамът е по-лош.

„Над 90% от ковид-пациентите във ВМА са неваксинирани“, отчете генерал Мутафчийски. Той потвърди, че все по-често се случва пациент да си признае, че си е извадил фалшив сертификат, когато състоянието му се влоши.

„Масовата ваксинация на милиарди хора по целия свят е доказателство, че ковид ваксините са безопасни“, смята проф. Мутафчийски. За него ваксинирането на толкова много хора е безпрецедентно и доказва, че имунизациите са безопасни.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети