Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ген. Мутафчийски: Страната ни трябва да е подготвена за нови пандемии от непознати вируси

Общество

Ген. Мутафчийски: Страната ни трябва да е подготвена за нови пандемии от непознати вируси

Ген. Мутафчийски: Страната ни трябва да е подготвена за нови пандемии от непознати вируси - Tribune.bg
Снимка:

Не бих казал, че битката с COVID-19 е спечелена, въпреки че много ми се иска, въобще не е в миналото. По време на Първата и Втората световна война огромна част от загиналите не са загинали на бойното поле, а са загинали от инфекциозни болести, така е било и с испанския грип. Това заяви пред БНТ бившият шеф на щаба за борба с коронавируса и началник на Военномедицинска академия ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той поясни, че страната ни трябва да е подготвена за възникването на нови пандемии, тъй като ще бъдем подложени на непознати вируси. В класация за готовността на държавите в Европа за справяне с пандемия към настоящия момент и към бъдещето - България е на предпоследно място, подчерта ген. Венцислав Мутафчийски.

"Много ме възмущаваше по време на пандемията, когато с насмешка се говореше - ще ваксинират гледачи на норки, ами ще ги ваксинираме, защото норките се оказаха възприемчиви и когато отиде вирусът в норката ние не знам как може да се промени", допълни началникът на ВМА.

По думите му в болницата е създаден диагностичен блок, който е "залепен" към Инфекциозната клиника.

"Създадохме съвършената клиника. Не е нужно да напуска пациентът сградата на болницата, за да се направи скенер, рентген, вирусологично изследване, включително с възможност за телемедицина. При някои инфекциозни заболявания при лечението не е нужно да преминават лекарите лично", обясни ген. Мутафчийски.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати