Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ген. Венцислав Мутафчийски: Човешкият живот е абсолютната ценност

Общество

Ген. Венцислав Мутафчийски: Човешкият живот е абсолютната ценност

Снимка:

„Трудно решение за правителството, но не мога да спестя благодарността си за това навременно решение. Навременно, защото Щабът и Министерство на здравеопазването следят много зорко какво се случва в страната и в света по отношение на заболеваемост и смъртност. Всички държави, които достигнаха досега тези нива на заболеваемост и смъртност, отнесени към 100 000 души, предприеха такива мерки в момента, в който ги достигнаха“.

Това заяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски след обявяването на новите мерки на територията на страната.

ВМА публикува пълната реч на лекаря.

„Това се случи и в Белгия, това се случи и във Франция, това се случи и в Италия. Затова и там бяха въведени много по-рано. Те достигнаха тези нива по-рано от нас. Достигайки нивата над 600 заразени на 100 000 души, България трябваше да вземе тези строги, въпреки че в сравнение с другите държави, доста по-либерални мерки.

Тук не става въпрос за затваряне по домовете. Както и никога не е ставало на въпрос в България да бъдат затваряни хора. Това са спекулации още през пролетта.

Но каква е целта? Целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което – според нашите анализи и наблюдения на другите държави, ще настъпи най-рано към края на втората седмица от въвеждането на мерките и намаляване на смъртността, което се очаква към края на втората и третата седмица. Това е абсолютно необходимо – първо, за да може здравната система да удържи на натиска, който става все по-непосилен.

Ние имаме достатъчно болнични легла, но с напредването на пандемията и увеличаване на броя на заболелите, намалява броят на медицинските екипи, които могат да се грижат за тях. Те се заразяват като всички останали български граждани. В момента имаме над 2000 души медицински персонал, който иначе активно работи на предна линия, но сега е извън строя. Това намалява възможностите на здравната система.

Както и да я укрепваме, няма как да заменим живата сила – хората, които се справят със заболелите. Това е абсолютно необходимо.

Човешкият живот е абсолютната ценност. Предполагам, че за всеки здравомислещ човек е така. Независимо какви са другите щети, човешкият живот и най-голямата ценност. Ние като лекари не може да изповядваме друга ценност, освен тази. Ние сме призвани да браним човешкия живот.

Според нас, трябва да се намалят до минимум контактите, а световният анализ показва, че именно училищата, моловете, ресторантите, нощните заведения, фитнеси и други, са най-рисковите места. Не че не можем да извадим още 100 места, в които да има известно събиране на хора. Но това са най-рисковите места, които се оценяват. Ограничаването на контактите там ще доведе до голям спад на рисковите такива.

Не претендираме за напълно затваряне на държавата и че ще ограничим контактите на 100%. Но това ще даде резултат. И този резултат няма да бъде с магическа пръчка, той ще дойде към края на втората седмица като нива на заболеваемост и накрая на третата седмица ще има намаляване нивата на смъртността.

По този начин ще можем – първо, да дадем възможности на нашите сънародници да посрещнат по-спокойно и с по-освободени души предстоящите светли коледни празници. Второ – намалените нива на заболеваемост ще забавят темповете на пандемията и ще даде възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините, които са вече на прага. Това е голямата цел. Ако си спомняте още в началото, тогава цитирах госпожа Ангела Меркел, че ние трябва да направим всичко възможно да опазим колкото се може повече хора здрави и живи до идване на ваксината.

Пак повтарям – това е мярка, която е с точно определен срок. Защо е такъв срок? Защото ние вече видяхме, че в Израел и в други държави са наложени такива мерки. Точно този даде търсения резултат. Просто за илюстрация, Израел въведе подобни мерки при заболеваемост 6000 души на ден и излезе от този триседмичен период със заболеваемост 400 души на ден. Мисля, че няма по-ясен пример.“  


Коментари (7)

Ник Респект, уважаеми г-н Мутафчийски!
Бог да Ви пази!
25.11.2020 16:45 / Отговор
Животът на Шопов и мангъров Каква ценност е?
27.11.2020 07:23
Furlata Нали всеки келеш ни убеждава, че нямало авторитети, че властта няма самочувствие да налага мерки и да следи за тяхното спазване! Да, ама не! Оказа се, че появата на ген. Мутафчийски върна всичко на мястото му! И още нещо - показа, че смрадливите изпълнения от лятото имаха за цел да ударят по репутацията точно на шефа на Щаба, понеже видиотената градска либерална общност се страхува от личности с морал, принципи и безупречна професионална кариера!
25.11.2020 17:09 / Отговор
Надблюдател Помните ли някой от Позитанските комунисти да е излязъл ,и да се е извинил за нещо! Един даже приемаше "вината" само с..."мезе"!
Къде е оная Пача/вра/, която превърна интервюто с Мутафчийски в порно вариант! Тя че си е перверзна , перверзна си е ,и то поръчково,ама ще излезе ли сега, когато хиляди изпълват болниците, и да признае че във всяка една дума Мутафчийски оказа прав! Докато такива журналистически Пача/ври/ са на почит из продажбите медии ,трудно ще се измъкнем от блатото! Същата тази менте-журналистка ревеше, че България била на 111 място по свобода на медиите! Пълна перверзия!
25.11.2020 17:10 / Отговор
Точно Добре казано!
27.11.2020 06:33
Габи Мислех, че проф. Мутафчийски никога няма да ни прости за умрелите му колеги и да ни проговори отново. Все пак той си остана мъж на честта и ще се изложи на всички рискове да бъде обвиняван, мразен и оплют за да се бори до последно за всеки човешки живот, който може да бъде спасен.
25.11.2020 20:06 / Отговор
Армеец Здраве желая господин генерал!
27.11.2020 06:37 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още