Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Генерал Мутафчийски: До края на 2021 година ще разполагаме с 12 милиона ваксини

Общество

Генерал Мутафчийски: До края на 2021 година ще разполагаме с 12 милиона ваксини

Генерал Мутафчийски: До края на 2021 година ще разполагаме с 12 милиона ваксини - Tribune.bg
Снимка:

Председателят на НОЩ вече си е поставил и втората доза ваксина и има протективна доза антитела

Ако вземем всички ваксини, които ни се полагат чрез квотния принцип, до края на годината ще разполагаме с 12 000 000 ваксини, каза пред Би Ти Ви председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

Той се пошегува, че количеството е достатъчно „за делник, за празник и за рожден ден“.

„По-нататък се очакват сериозни постъпления на ваксини и то говорим за сигурно утвърдените – на „Пфайзер“/„Бионтех“ и на „Модерна“. Всяко тримесечие „Модерна“ трябва да ни доставя по 200 000 дози, а „Пфайзер“ - по 4 400 000 за цялата година. Това са огромно количество“, обясни Мутафчийски.

На въпрос дали руската ваксина ще бъде одобрена на европейския пазар той коментира, че са подадени документи и се очакват резултати. По думите му обаче за нея се знаят много малко неща и все още няма кратка характеристика, другите производители са предоставили далеч по-подробни описания на препаратите си. Това, което се знае, е, че руската ваксина използва подобна технология на тази на AstraZeneca, разработена съвместно с Оксфорд.

Преди една седмица ген. Мутафчийски си е поставил и втората доза ваксина на „Пфайзер“.

„Включих се доброволно в едно проучване към Националния център по заразни и паразитни болести, където се набираха доброволци от ваксинирането, за да се проследи как въздействат ваксините и кога се изгражда имунитет. Около 10-ия ден след първата ваксинация нямах антитела, нито клетъчен имунитет. Към 15-ия имаше съживяване на клетъчния имунитет, но нямаше антитела. След втората доза обаче имам протективна доза антитела – над 77, а трябва да бъдат над 30, за да бъдат протективни. Имам и много добър клетъчен имунитет. Тоест в момента съм защитен и ваксината работи“, обясни началникът на ВМА.

По думите му тези, които първи са били доброволци за ваксините на „Пфайзер“, вече седми месец имат имунитет.

„Има доста неизвестни около коронавируса, но е факт, че имунната ми система трябва да се задейства и при попадане на вируса в носоглътката той ще бъде унищожен. Всички ваксини дават 100% гаранция, че няма да прекарате тежко заболяването“, каза ръководителят на НОЩ.

На въпрос дали ваксините са ефективни срещу новите варианти на коронавируса той заяви, че според производителите са ефективни.

Засега нямаме данни, че ваксините няма да действат, допълни Мутафчийски.

Новият вариант е в пъти по-заразен, според първоначалните данни – между 30 и 70%. Няма доказателства, че той е по-смъртоносен, посочи още той.

„Колкото повече този вирус циркулира в човешката популация, толкова повече ще се изменя и след две години няма да е същият. Затова целта е колкото се може по-бързо да се случи ваксинацията, за да се спре циркулацията му, иначе бъдещето ще стане съвсем неизвестно“, каза още председателят на Националния оперативен щаб.         

Генерал Мутафчийски коментира и ситуацията с ресторантьорския бранш.

„Личното ми мнение е, че заведенията не трябва да бъдат отваряни преди 1 март. В момента се намираме в чудесна кондиция, една от малкото страни сме, която е в оранжевата, а не червената зона. Защо искаме да излезем от това благоприятно положение?“, каза той.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети