Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Георг Георгиев за нападението над Софийската синагога: Неграмотността, водеща до антисемитизъм, е престъпна

Общество

Георг Георгиев за нападението над Софийската синагога: Неграмотността, водеща до антисемитизъм, е престъпна

Георг Георгиев за нападението над Софийската синагога: Неграмотността, водеща до антисемитизъм, е престъпна - Tribune.bg
Снимка:

Нашите усилия да създадем среда, освободена от подобни мерзки посегателства, несъмнено ще продължат, заяви зам.-министърът на външните работи

Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев осъди остро нападението срещу сградата на Софийската синагога. В събота неизвестен мъж изпочупи прозорците на Голямата молитвена зала в синагогата в София. Мъжът е хвърлял камъни по сградата.

„В събота бе извършено нагло посегателство срещу сградата на Софийската синагога. Това действие, характеризиращо се с абсолютна липса на уважение към религиозен храм, част от културната среда на нашата столица, но най-вече към нашите сънародници - евреи, се отличава с дързостта на своя извършител. В този случай думата “неграмотност” е първата, която ми идва на ум. Но неграмотност, водеща до антисемитизъм резултиращ в действия на омразата е и престъпна!“, написа Георгиев във Фейсбук.

„Нашите усилия да създадем среда, освободена от подобни мерзки посегателства, несъмнено ще продължат. Но дотогава искрено се надявам и призовавам всеки един от нас, от институциите, от които очакваме бързо установяване на виновника, който да понесе последствия за вчерашното нападение, до гражданите, които понякога неволно стават свидетели на такива прояви - не бива да мълчим, не бива да подминаваме! Отровата, попаднала дори в една част на тялото, бързо се разпространява навсякъде - или ще приемем антидота, колкото и да горчи, или ще се изтровим всички. Друг вариант няма“, пише още той.

През 2017 година заместник-министърът на външните работи бе избран за национален координатор за борбата с антисемитизма. Правителството прие и определението за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ). То гласи: „Антисемитизъм е определено възприятие за евреите, което може да се изрази в омраза към евреите. Словесните и физически прояви на антисемитизма са насочени срещу евреи или неевреи, и/или тяхното имущество, срещу институции и религиозни обекти на еврейската общност“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати