Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Георги Маринов, Департамент по генетика в Станфорд: SARS коронавирусите еволюират към по-опасни

Общество

Георги Маринов, Департамент по генетика в Станфорд: SARS коронавирусите еволюират към по-опасни

Георги Маринов, Департамент по генетика в Станфорд: SARS коронавирусите еволюират към по-опасни - Tribune.bg
Снимка:

Ваксинацията според него е мощно оръжие за редуциране на трансмисията и за евентуалното елиминиране на вируса

Тенденцията при SARS-коронавирусите е да еволюират към по-опасни, а не към по-безобидни. Това заяви в интервю за БНР Георги Маринов от Департамента по генетика в Университета в Станфорд.

„В момента си играем много опасна игра с този. Както е опитът от предишния SARS-вирус и както наблюдаваме вече 18 месеца в реалния живот, тенденцията на тези вируси, SARS-коронавирусите, е да еволюират към по-опасни, а не да стават по-безобидни“, коментира Маринов в предаването „Преди всички“. 

Той казва, че събраните данни показват недвусмислено, че със сегашните ваксини след 6-8 месеца неутрализационната активност спрямо най-дивергиралите до момента щамове – южноафриканския и танзанийския, е почти нулева и човек трябва да се ваксинира отново.

Той съветва хората, които са се ваксинирали през януари, да се ваксинира отново септември-октомври.

Според него антигенно различните варианти на вируса могат да се окажат проблем за ваксините.

„Ще е проблем да се създават ваксини, специфични за всеки един от тях. Най-вероятно ще трябва да се задоволим с по-малка ефективност на ваксината, но с използване на оригиналната ваксина. Тя ще дава най-широка защита спрямо всички съществуващи варианти.“

В бъдеще ще се работи върху т.нар. панкоронавирусни ваксини, които трябва да действат срещу всички коронавируси. Оптимистично е това да се случи към края на 2022 г. и началото на 2023г.

“Сегашният коронавирус е вторият SARS вирус в човешката популация. Първият е бил изучаван много внимателно, например с експерименти за серийно предаване при мишки. В началото на този експеримент вирусът е бил безобиден за мишките, но след многократни серийни предавания – 15 до 30, е еволюирал в летален за тези животни. Ние реално в момента чрез отказа си да спрем трансмисията повтаряме този експеримент с човешката популация“, подчерта Маринов.

Ваксинацията според него е мощно оръжие за редуциране на трансмисията и за евентуалното елиминиране на вируса.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети