Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Георги Терзийски: България няма да загуби парите за строежа на АМ „Струма“

Общество

Георги Терзийски: България няма да загуби парите за строежа на АМ „Струма“

Снимка:

България оттегли искането за европейски пари за строежа на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле, за да прецизира мерки, които са залегнали в апликационната форма, така че те да съответстват с екологичните изисквания на новата Еврокомисия и приетия от нея Европейски зелен пакт. Това заяви председателят на УС на Пътната агенция Георги Терзийски пред bTV.

Той каза, че страната ни няма да загуби финансирането от 268 млн. евро и беше категоричен, че България не е лъгала Еврокомисията, когато е искала средства за магистралата. Призна, че ако не бяхме оттеглили формата, не може да бъде убеден, че парите са щели да дойдат.

Именно затова България е предпочела да се съобрази с коментарите на Еврокомисията и да прецизира формата, за да гарантира средствата.

Той обясни, че в момента вариантът за реализация на проекта е ново платно на изток от вече съществуващия път, което ще е в посока София и рехабилитация на съществуващия път в посока Кулата.
По думите му в процедурата е имало специфични моменти – оценката и решението по ОВОС е направено по предпроектни проучвания на трасето.

Също така формулярът за кандидатстване вече е на друг етап – идеен проект, който развива предпроектните проучвания и има специфични отклонения, които не са в противоречие с планирането на проекта.
„Идейният проект също не е константа – той ще бъде доразвит в техническия проект, който ще определи също конкретните трасета и мерки“, коментира Терзийски.

„Ще има прецизиране и по отношение на изискванията на директивата за местообитанията, която ни налага да направим допълнителни специфични консервационни мерки и цели, включително и мерки, които сме заложили в доклада по ОВОС“, допълни той.

По думите му строежът на участъка през дефилето може да започне след ново подаване на апликационната форма и ако страната ни иска финансирането в настоящия програмен период – формата трябва да бъде подадена до края на тази година.

Освен това изтъкна, че процедурите по избор на изпълнител за строителство и надзор към момента текат. Също така коментира, че регламентът позволява парите да бъдат пренасочени от един към друг проект.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още