Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Гешев срещна Радев в НС: Най-важната тема за прокуратурата е противодействие на престъпността (СНИМКА)

Общество

Гешев срещна Радев в НС: Най-важната тема за прокуратурата е противодействие на престъпността (СНИМКА)

Гешев срещна Радев в НС: Най-важната тема за прокуратурата е противодействие на престъпността (СНИМКА) - Tribune.bg
Снимка:

„Темата която е важна за прокуратурата е противодействие на престъпността и се надявам да има взаимодействие между нас и МВР.“ Това заяви пред журналисти главният прокурор Иван Гешев.

„МВР разследват, а ние обвиняваме, но за съжаление през последните месеци виждаме резултата от това че няма синхрон. Виждаме  хакерски атаки срещу медии, които се надявам да бъдат разследвани. Наблюдава се бум на престъпността. Зачестяват битовите престъпления както и телефонните измами.“, допълни той.

На въпрос на журналисти, че силовият министър Бойко Рашков смята, че прокуратурата работи в защита на бившата власт той заяви: „Кажете ми едно нещо, което Рашков е казал и се е оказало вярно“.

Главният прокурор коментира и темата, че ГДБОП е направило опит да се намеси в работата на наблюдаващите прокурори по случая АМ „Хемус“.

„Има незаконен натиск, от тях се е искало да бъде смачкано дело. Да не протестират мярката „домашен арест“ на задържания. Искали са да бъде пуснат, дори да може да може да пътува, че той така може да се укрие. Лъжа е, че прокуратурата разпитва. Разпити се правят от МВР. Те са могли да го разпитват всеки ден по няколко пъти. Защо в почивен ден викат прокурор, вероятно е искано незаконно обещание“, допълни обвинител номер едно.

„Радвам се и е нормално политиците да ми искат оставката. Ако политиците не ми искаха оставката, нещо нямаше да е наред – щеше да означава, че прокуратурата не спазва разделението на властите и в някакво взаимодействие с политиците“, обяви Обвинител №1, като добави, че „прокуратурата си върши работата за първи път от 1989 г. насам“ За първи път има 3 млрд. запорирани лева, това е много сериозно основание да ми искат оставката – това не е основание на българските граждани, включително и на протестиращите такива..“

Според него „войната“ на политиците със съдебната власт противоречи на европейските ценности.

„Аз съм сигурен, че ще има европейска реакция, убеден съм, че ще има реакция срещу закриването на спецструктурите – те са по препоръка и многократно бяха похвалени“, заяви Иван Гешев.

Той посочи, че има „постоянен контакт“ с председателя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши: „Това, което знам от личен разговор, е, че тя е доволна от работата на ПРБ“.

Главният прокурор пожела успех на новото Народно събрание.  

„Пожелавам успех на Народното събрание,  което е висшия орган на държава. Предстоят важни въпроси като пандемията и икономическа криза.“, допълни Иван Гешев.

Главният прокурор се среща с Румен Радев в кулоарите на Народното събрание и го покани да обсъдят случващото през последните дни. 

Снимка: БНРСнимка: БНР

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати