Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Гешев пусна жалба в Комисията по журналистическа етика срещу Виктор Николаев и Мирослава Иванова

Общество

Гешев пусна жалба в Комисията по журналистическа етика срещу Виктор Николаев и Мирослава Иванова

Гешев пусна жалба в Комисията по журналистическа етика срещу Виктор Николаев и Мирослава Иванова - Tribune.bg

„Сезирах Комисията по журналистическа етика за поведението на водещите Виктор Николаев и Мирослава Иванова в предаването „Здравей, България“, излъчено на 19.02.2024 г. /понеделник/, около 8:05 часа в сутрешния блок на Нова телевизия“.

Това съобщи в писмо до медиите бившият главен прокурор Иван Гешев.

„През последните дни в публичното пространство тече активна кампания по очерняне на името ми. Основният наратив, който се налага в нея е „Гешев е свързан с Нотариуса“. Това обаче е лъжливо твърдение, а не факт. То обслужва интереса на някои хора в държавата, но не е вярно. Виктор Николаев и Мирослава Иванова разпространиха лъжливи твърдения за мен в ефира на Нова ТВ. Удивително е как двама от водещите български журналисти не правят разлика между лъжливо твърдение и факт. По този начин те разпространиха невярна информация в национален ефир и допринесоха за манипулацията на обществото. Двамата не спазиха и основните журналистически стандарти, тъй като не провериха достоверността на информацията и не се обърнаха към мен, за да потърсят и другата гледна точка - моята.  Нещо повече, в конкретния случай Нова ТВ си позволи да изчете само частично поисканото от мен право на отговор, въпреки че то беше направено в изискуемата форма и срок. Така медията погази разпоредбите на чл.18 от Закона за радиото и телевизията“, пише той.

В писмото, Гешев се позовава на ЗРТ.

1. ПРЕДOСТАВЯНЕ НА ДOСТOВЕРНА ИНФOРМАЦИЯ НА OБЩЕСТВOТO

1.1 Точност

1.1.1 Ще предоставяме на обществото точна и проверена информация и няма преднамерено да скриваме или изопачаваме факти.

1.1.2 Няма да публикуваме информация, за която знаем, че е невярна.

1.1.3 Няма да подвеждаме обществото и ясно ще посочваме къде са използвани манипулирани текстове, документи, образи и звуци.

1.1.4 Ясно ще разграничаваме фактите от коментарите и предположенията.

1.1.5 В коментарите и анализите ще се стремим да представяме разнообразни мнения и гледни точки.

1.1.6 При отразяване на спорове ще се стремим да дадем възможност на засегнатите страни да изразят своята позиция.

1.2 Поправки

1.2.1 Ще публикуваме ясна и достатъчно забележима поправка, щом бъде доказано, че е публикувана неточна или подвеждаща информация, и ще се извиним, ако е необходимо.

1.2.2 Ще предоставяме право на отговор на лица и организации, засегнати пряко от неточни или подвеждащи публикации.

1.3 Източници

1.3.1 Ще се стремим да проверяваме информацията преди нейното публикуване, като търсим и използваме различни източници, и доколкото е възможно ще посочваме нейния произход.

1.3.2 Предпочитаме да използваме идентифицирани източници пред анонимните, чиято честност и надеждност не може да се прецени от обществото.

1.3.3 Няма да разкриваме поверителните си източници на информация.

1.3.4 Винаги ще посочваме, когато информацията не е потвърдена.

„Всичко това ме провокира да се обърна към Комисията по журналистическа етика с искане да бъде разгледано поведението на двамата водещи на „Здравей, България“ в предаването излъчено на на 19.02.2024г. /понеделник/, около 8:05 часа в сутрешния блок на Нова телевизия. В него се нарушават следните текстове на Етичния кодекс на българските медии. Като юрист знам, че в правото има професионални стандарти, етика и морал, на които аз държа и отстоявам. Вярвам, че в журналистиката е същото - освен нормативни, съществуват и етични правила, които трябва да бъдат спазвани. В противен случай – с професията е свършено“, завършва Гешев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати