Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Гешев: Случаят със загиналите мигранти е резултат от войната между институциите

Общество

Гешев: Случаят със загиналите мигранти е резултат от войната между институциите

Гешев: Случаят със загиналите мигранти е резултат от войната между институциите - Tribune.bg
Снимка:

Мигрантите са били наблъскани като в консерва, жертвите са умирали бавно и мъчително

„Това, което видяхме - тези 18 загинали млади хора и много други пострадали, са резултат от дезинтеграцията на институциите, от войната между институциите, от съсипването на МВР от един бивш вътрешен министър, от определени т.нар. политически решения, които някои наричат съдебна реформа. Закриха най-сериозният инструмент за борба с организираната престъпност – Специализираната прокуратура. Резултатите са видими. На 9 месечна база има 50 процента спад на делата за организирана престъпност. Това, което виждаме – организираните групи за трафик на хора, за телефонни измами са резултат от всичко това“. Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг, в който представители на компетентните институции оповестиха актуална информация за хода на разследването на тежкия инцидент с мигранти край софийското село Локорско, както и информация за здравословното състояние на настанените в болнични заведения мигранти.

Гешев попита дали някой ще се извини на българските граждани.

Той увери, че прокуратурата през тези години се опитва само и единствено да защити българските граждани от престъпността и ще продължи да работи в интерес на българските граждани и обществото.

„Надеждата ми е, че всички ние, говоря за институциите, виждаме сериозните усилия на министър Демерджиев за съвместна работа и за възстановяване на престижа на МВР, ще се опитаме да защитим сигурността на тези, които ни плащат – на българските граждани. Прокуратурата се опитва да защити българските граждани“, допълни той.

В брифинга взеха участие и зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, говорителят на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев, директорът на ГДНП Атанас Илков, както и Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването.

„В последнте 24 часа извършихме десетки разпити на свидетели, над 20 претърсвания на адреси, над 30 експертизи, като резултатите от някои от тях вече са готови. Успяхме да установим цялата престъпна дейност на тази група“, заяви от своя страна директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Той уточни, че става въпроса за организирана престъпна група която извършва каналджийство, като приема мигранти от границата с Турция, с помощта на камиони с тайници ги транспортира до сръбската граница. Точните локации се получават по „Телеграм“ от ръководителя на групата. Мигрантите отиват в Западна Европа. За транспортирането им се заплаща от 5000 до 7000 евро, които се плащат по метода „Хавала“, добави Сарафов.

Българските каналджии не вземат цялата сума, а част от нея. Шофьорите вземат по 100 евро на превозен мигрант, а ръководителят на групата е вземал по 500 евро на човек, уточни директорът на Националната следствена служба.

Престъпната група се състои от шест човека. Те изготвят тайниците сами, като слагат фолио, за да не се засече топлината на телата вътре от рентген, стана ясно още по време на брифинга.

Извършвани са над два превоза месечно, като курсът е бил от Турция към точка в Сърбия. Крайната дестинация са били страните от Западна Европа.

„В злополучния ден около 07:00 - 07:30 часа сутринта двамата шофьори, които са обвиняеми към настоящия момент, са отишли с камиона-ковчег в местност, получена по приложението „Телеграм“. Местността е в близост до турската граница – Бургаско“, обясни директорът на Националната следствена служба.

Качени са 52-ма човека от мъжки пол, на видима възраст между 13 и 35 години. Мигрантите са качени в тайниците и са превозени до сръбската граница. В един момент, когато са минавали през прохода „Траянови врата“, се е чул силен шум, но двамата шофьори са продължили движението, като към Локорско шумът откъм тайниците се е усилил неимоверно. Шофьорите са разбрали, че има някакъв проблем, отбили са там, където е намерено впоследствие и превозното средство с мигрантите и са видели, че има замаяни, но и мъртви хора. Вследствие на това те са изоставили камиона и пострадалите и са хукнали да бягат към родните си места - в Каблешково“, обясни директорът на Националната следствена служба.

Той допълни, че на нито един от мигрантите не е ясна реалната самоличност, защото нямат документи за самоличност.

От заключението е видно, че жертвите са пострадали от задушаване.

„Изготвени са 18 съдебно-медицински експертизи. От тях става ясно, че мигрантите са били наблъскани като в консерва в тайниците. Умирали са бавно и мъчително в продължение на десетки минути. Всеки един от тях е умирал за между 30 и 60 минути“, посочи Сарафов.

Ще бъдем безкопромисни в разкриването на тази престъпна мрежа. Вероятно трябва да се помисли и за подобряване на охраната на границата. Трябва да постигнем спокойствие за гражданите, заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Става дума за алчност, защото в камиона са качени двойно повече мигранти от обикновено, каза още той.

„Седем души са задържани за случая с мигрантите край Локорско, четирима от тях безспорно имат участие в престъплението“, заяви директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Атанас Илков.

„По-важното е, че изключително бързата реакция на всички служители на МВР доведе до много бърз и удовлетворяващ резултат, т.е. извършителите бяха установени и задържани, благодарение на високия професионализъм на колегите“, каза още той.

Надявам се в следващото Народно събрание предложенията, които бяха направени от министъра на вътрешните работи и не стигнаха доникъде, да бъдат приети и наказанията за този тип престъпна дейност да станат много по-строги, тъй като ще изиграят по-голяма превантивна роля“, каза още Атанас Илков.

Говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Христо Кръстев уточни, че e образувано досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице. „Случаят е особено тежък. В рамките на днешния ден дежурният прокурор от СГП заедно с водещия следовател от НСлС са привлекли като обвиняеми 6 лица“, каза прокурор Кръстев. Предстои наблюдаващият прокурор да поиска спрямо обвиняемите да бъде взета постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

„Мога да кажа, че на абсолютно всички 34 човека беше предоставена медицинска услуга и 27 от тях във вчерашния ден бяха настанени в пет софийски болници, които събраха допълнителни екипи, за да може реакцията да бъде максимално бърза. Другите бяха прегледани и обслужени“. Това каза служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев в сградата на Националната следствена служба на пресконференция по повод вчерашния инцидент с мигранти край с. Локорско.

По думите му няма починал човек от настанените в лечебните заведения.

Към момента в болниците остават 19 души, посочи министърът и допълни, че днес осем са били освободени.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети