Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ГИТ: През декември контролът на строителните обекти е допълнително завишен

Общество

ГИТ: През декември контролът на строителните обекти е допълнително завишен

ГИТ: През декември контролът на строителните обекти е допълнително завишен - Tribune.bg
Снимка:

Главната инспекция по труда насочи през декември допълнителен инспекторски ресурс за контрол в строителството в изпълнение на разпореждане на Върховната административна прокуратура. Секторът традиционно подлежи на целогодишен засилен контрол поради установения през годините висок риск на строителните обекти както по отношение безопасността на труда, така и по използване на недеклариран труд.

За целта ежегодно се планира специална мярка в плана за дейността на Агенцията. Контролът в строителството се засилва допълнително през летния сезон, когато се активизират строително-монтажните дейности.

За 11-те месеца на 2020 г. на строителни обекти са извършени 4541 бр. проверки – над 13% от всички 34 186 бр. Установените нарушения са 22 574 бр. от общо 140 960 бр. От установените при извършване на строително-монтажни работи нарушения 14 761 бр. са по осигуряване на здраве и безопасност при работа и 7701 бр. са по осъществяване на трудовите правоотношения. За сравнение при общия контрол това съотношение е около 50 на 50.

Секторът е на челно място по използване на недеклариран труд, заради който работодателите задължително се санкционират с минимум 1500 лв. за всеки установен случай и губят право на участие в обществени поръчки в срок от три години. От друга страна предоставянето на недеклариран труд лишава работещите от социални и осигурителни права. Установените случаи на работа без трудов договор в строителството са 628 бр. от общо 2423 бр. или всяко четвърти от този вид нарушения. Спрямо работещите без трудови договори в по-голяма степен се пренебрегват правилата за осигуряване на здраве и безопасност при работа – не им се провеждат инструктажи и обучения, не им се осигурява работно облекло и лични предпазни средства. За тях не важи задължителната за сектора застраховка „Трудова злополука“ и нямат право на обезщетение при болничен или при инцидент.

За отстраняването на всяко от установените нарушения са предприети принудителни административни мерки, а в някои случаи е потърсена и административна отговорност, с което са предотвратени и евентуални трудови инциденти. Традиционно около 2/3 от актовете за спиране на работни места, машини и съоръжения и др., които пряко застрашават живота и здравето на работещите, са в строителството. За единадесетте месеца на 2020 г. в сектора са издадени 130 бр. актове за спиране от общо 203 бр. са издадени за строителни обекти. Секторът е първенец и по издадени актове за установяване на административно нарушение - 1567 бр. от общо 7012 бр. (22% от всички). По отношение на актовете за нарушения, свързани с безопасността на труда – почти половината са издадени на строителни обекти – 532 бр. от 1140 бр. общо.

Въпреки че строителството остава секторът с едно от най-високите нива на трудов травматизъм, данните на Националния осигурителен институт показват, че осъществяваният през годините засилен контрол дава положителен резултат. При в пъти по-големи строителни обеми броят на злополуките е по-нисък в сравнение с 2010 г., когато започва отчитането им по нова, общоевропейска методика. Тревожен е фактът, че в огромната си част трудовите инциденти на строителните обекти са напълно предотвратими, ако се спазват правилата за безопасност. Резултатите от контролната дейност показват, че сериозна предпоставка за допускането им е липсата не само на квалифицирани и обучени строителни работници, но и на работодатели и длъжностни лица, на които по закон е вменено да въвеждат правила по безопасност и здраве при работа и да упражняват контрол по спазването им.

Най-често инцидентите са поради пренебрегнати изисквания за обезопасяване на обектите при работа на височина. Използват се скелета, които не са обезопасени по надлежния начин, нямат стълби за слизане и качване и се налага работещите да използват за това способи, застрашаващи живота и здравето им. Друго често нарушение е липсата на обезопасяване на технологичните отвори или на подходящо такова - често се използва покритие, което не е достатъчно здраво и поддава при натиск. Не се отстраняват стърчащите краища на армировката от плочите, които създават предпоставки за тежки наранявания на работещите при спъване и падане.

Инспекцията по труда постоянно предприема действия за повишаване информираността на работодатели и работещи на строителните обекти. В рамките и на настоящите проверки, възложени от Върховната административна прокуратура, се предоставя информация за публикувани на сайта полезни материали за осигуряване на здраве и безопасност при работа. По проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ са назначени помощник-инспектори, които могат да демонстрират на работодателите функционалностите за онлайн инструмента за интерактивна оценка на риска, разработен специално за сектор „Строителство“. Проектът се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати