Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Гл. ком. Николай Николов: 1% от пожарите се дължат на времето, а 99% на човешка дейност

Общество

Гл. ком. Николай Николов: 1% от пожарите се дължат на времето, а 99% на човешка дейност

Гл. ком. Николай Николов: 1% от пожарите се дължат на времето, а 99% на човешка дейност - Tribune.bg
Снимка:

Обстановката е пожароопасна, фирми и граждани да избягват паленето на огън, предупреждава директорът на ГД Пожарна безопасност и защита на населението

Каква е картината на пожарите у нас към момента?

Продължава тенденцията ежедневно да регистрираме приблизително по 200 произшествия. Около 180 от тях са пожари. Пожарите в голямата си част, за щастие, не са с тежки загуби. Впечатление правят сметищата, които горят в момента. Говоря за сметището в Свищов, Шишманци, Дупница и още едно в района на Благоевград, т.е. високите температури са предпоставка за усложняване на обстановката. Освен това 26 000 дка горски фонд са засегнати от пожари от началото на годината. Пожарите в горите с нанесени щети са около 143.

Очевидно вниманието ви в момента е насочено към сметищата?

За съжаление, да. Изразходваме много сериозен ресурс за погасяването им. Например, в Свищов днес сметището отново предизвика проблем, поради което спешно започнахме да го засипваме с пръст, така че да решим този проблем.

Съвети към фирмите, оператори на тези сметища, и гражданите?

Фирмите-оператори би трябвало стриктно да спазват разрешенията за експлоатация, при които са били въведени тези обекти, т.е. мерки за безопасност и сигурност, така че да не се предизвикват такива пожари. Относно апела към хората – да продължим да бъдем внимателни. Обстановката продължава да е пожароопасна. Близките дни температурите ще се задържат високи. Засушаването е сериозно, така че да бъдат много внимателни и да избягват категорично паленето на огън.

Казвате, че 1% от пожарите се дължат на времето, а 99% на човешка дейност?

Да, човешка дейност - дали от незнание, самонадеяност или небрежни действия с огън. Факт е, че в голямата си част пожарите са предизвикани от човешка дейност, особено тези в полята и горите.

А усложнение на картината в страната очаквате ли при тази прогноза за високи температури и тази седмица?

Прогнозите, с които разполагаме от НИМХ на БАН,  сочат, че трябва да бъдем особено внимателни като служба и нашето внимание е засилено. Има разпоредени конкретни мероприятия. В зоните, в които е обявено голяма пожарна опасност, говоря за Бургас, Ямбол, Хасково, Благоевград, Кюстендил, там имаме изнесени постове напред, така че по-бързо да се реагира при такива ситуации.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати