Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Главен комисар Николов: През юли трябва да започне тестването на системата за ранно известяване при бедствия

Общество

Главен комисар Николов: През юли трябва да започне тестването на системата за ранно известяване при бедствия

Главен комисар Николов: През юли трябва да започне тестването на системата за ранно известяване при бедствия - Tribune.bg
Снимка:

„BG Alert” ще бъде предназначена за смарт телефони

В края на юли трябва да започне тестването на системата „BG Alert“ за ранно известяване при бедствия. Тя е предназначена за смарт телефони. Това обяви пред Нова телевизия главен комисар и съветник на вицепремиера Николай Николов.

„Освен, че ще имате предупреждение, че може да стане наводнение в даден район, ще получите инструкции какво следва да направите. Все още в света няма система, която предупреждава за предстоящо земетресение. Има приложения върху различни платформи, които регистрират трус до 200 км и с аванс 3-4-5 секунди могат да кажат, че се е случило такова. Подобна информация не е предназначена за евакуация. По-скоро е за автоматичните системи, спиране на тока, асансьорите“, обясни Николов.

И допълни, че от днес започва доизграждане на националната система за ранното предупреждение и оповестяване. „Това е системата, която чуваме на 2 юни, както и съобщението за техническа проверка. Около 50 и повече процента от населението на България ще може да получава речева информация по тези системи. Гръбнакът на тази система са висоговорителите и сирените, които сме чували. На следващо ниво са медиите. Отделно в тази система има 28 000 абоната – ръководители на държавата“, коментира още главният комисар.

Експертите обмислят и обединение на всички системи за язовири и опасни реки. Сигналът ще бъде изведен в София и оттам ще може да се управляват всички процеси, поясни Николов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати