Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Главният мюфтия иска да се канят преподаватели по ислям от чужбина

Общество

Главният мюфтия иска да се канят преподаватели по ислям от чужбина

Главният мюфтия иска да се канят преподаватели по ислям от чужбина - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът Бойко Борисов разговаря с Мустафа Хаджи за законопроекта за вероизповеданията

Главният мюфтия Мустафа Хаджи поиска промени в законопроекта за вероизповеданията, които бяха приети на първо четене. Това стана по време на срещата му с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.

Сред исканията са Висшият ислямски институт да бъде акредитиран. Освен това мюфтията поиска да се канят преподаватели за ислямския институт от чужбина.

„Висшият ислямски институт няма хабилитирани кадри, които да преподават в него, така че на този етап ние имаме необходимост да каним гост-преподаватели и ние ще направим всичко възможно, ако евентуално можем да ги осигурим от ЕС, да го направим оттам. Ако не успеем, да го направим от друга държава“, заяви мюфтията.

Той поиска и промяна на финансирането – да се въведе долна граница, която да осигурява заплащането на религиозните служители. Мустафа Хаджи поиска и всички религиозни общности, които представляват под 1% от населението на страната, също да получат финансиране от държавата.

В законопроекта се предвижда държавна субсидия от 15 млн. лв. за основните вероизповедания у нас – християнство и мюсюлманство. Заплатите на свещенослужителите се приравняват с тези на учителите.  Забраняват се даренията от чужбина.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че доброто партньорство между държавните институции и представителите на мюсюлманското вероизповедание у нас допълнително допринася за недопускането на краен ислямизъм.  Мустафа Хаджи благодари на министър-председателя за ангажираността му с уреждането на отношенията между религиозните институции в страната. Двамата отчетоха добрия диалог, воден между държавата и представителите на вероизповеданията в страната.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

К.Анкова Доста интересно предложение от мюфтоята
12.10.2018 14:07 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати