Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Главното мюфтийство призова мюсюлманите да си останат вкъщи по време на Рамазан

Общество

Главното мюфтийство призова мюсюлманите да си останат вкъщи по време на Рамазан

Главното мюфтийство призова мюсюлманите да си останат вкъщи по време на Рамазан - Tribune.bg
Снимка:

Молитвите ще се предават онлайн, излъчвания ще има по три пъти на ден

Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан започна рано тази сутрин. Главното мюфтийство призова мюсюлманите да си останат вкъщи и оттам да отправят молитвите си.

Пред БНТ главният секретар на Главното мюфтийство Джелал Фаик обясни, че след обявеното извънредно положение веднага са взети мерки. Ограничени са молитвите.

„С наближаването на Рамазан взехме другото решение, което е много драстично за нас, това е забраняването на тържествените вечерни молитви през този месец“, посочи Джелал Фаик.

По думите му джамиите остават отворени, но посещенията ще бъдат по единично. Няма да се допуска масово струпване на хора.

Има възможност за онлайн излъчване на молитвите. Те ще се предават по Ютюб. Излъчвания ще има по три пъти на ден. Джелал Фаик сподели, че има богата програма, изготвена от главното мюфтийство.

„Надявам се, че по някакъв начин ще утолим духовната жажда на нашите братя и сестри – мюсюлмани в България, доколкото е възможно, защото това е ново за всички нас и ние се борим с него“, подчерта Джелал Фаик.

Той обясни, че всеки може да отправи молитвите си от вкъщи.

Храната на ифтар трябва да бъде пакетирана. Тя ще се раздава на крайно нуждаещите се. За момента има готовност с около 4000 хуманитарни пакета.

Фаик обясни, че за Рамазан няма наплив на хора, които да искат да пътуват. Той обясни, че това може да се очаква по време на Байрама.

„Животът и здравето е пред всичко. Ако няма хора, няма да има и молитва“, категоричен е той.

Джелал Фаик пожела на всички вярващи по света да са живи и здрави, да се избавим от тази напаст и призова да си останем вкъщи.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати