Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Главното мюфтийство в България с осъдителна декларация: "Шарли ебдо" е сатанинско списание

Общество

Главното мюфтийство в България с осъдителна декларация: "Шарли ебдо" е сатанинско списание

Снимка:

Според Мюфтийството корицата на списанието е ударила дъното на безсрамието, дебелоочието и вулгарността

Главното мюфтийство у нас остро осъди последния брой на списание "Шарли ебдо", на чиято корица беше нарисуван президента на Турция Реджеп Ердоган. В декларацията, публикувана на сайта на мюфтийството се казва, че "Шарли ебдо" е сатанинско списание, кото е „удартило дъното с последния си брой“. Според мюфтийството свободата на словото трябва да бъде "в рамките на човешката етика". Неприемливи са не само карикатурите на пророка, но и тези на Ердоган, пише в позицията .

Ето и пълния текст на декларацията:

„Корицата на последният брой на списание Шарли Ебдо удари дъното на безсрамието, дебелоочието, вулгарността и на не зачитането на човешките права и достойнство с този дързък опит на провокация. Свидетели сме на всичко това благодарение на окуражителните постъпки на президента Макрон, който е тръгнал по стъпките на неофашисткия начин на водене на политика и реторика.

Остро порицаваме това сатанинско списание, което антагонизира нашия свят и пречист пратеник Мухаммед (с.а.с). Мюсюлманско изповедание в България заявява своята категорична позиция против всяка проява на посегателство на религията, нейните светини и човешкото достойнствo.

След оскверняването на пратеника Мухаммед (с.а.с) с публикуваните карикатури, този път списание Шарли Ебдо e взел на прицел и президента на Република Турция господин Реджеп Таййип Ердоган. Мюсюлманско изповедание в Република България остро осъжда този отвратителен опит за разпространение на расизъм и омраза. Така наречените карикатури са гнусни и лишени от чувство за човешко благоприличие и хуманизъм. Това е гавра с личността и достойнството на хората.

Мюсюлманско изповедание още веднъж подчертава, че свободата на словото и на печата трябва да бъдат в рамките на човешката етика и отговорност, да не погазва правата и свободите и да не накърнява другите. Ние следва да сме чувствителни към темите, които остро погазват личността, защото това е в основата на толерантността и доброто съжителство между различните в едно общество."  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още