Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Готвят проекти за модернизацията на Сухопътни войски

Общество

Готвят проекти за модернизацията на Сухопътни войски

Готвят проекти за модернизацията на Сухопътни войски - Tribune.bg
Снимка:

„Доказали сме, че сме винаги там, когато и където има нужда от нас“, заяви командирът генерал-майор Михаил Попов

До края на ноември ще бъдат изпратени исканията за оферти по проекта за нова бойна машина на пехотата. Очакванията ни са до май 2019 г. да приключи процесът за подаване на оферти и тяхната оценка и да бъде сключен договор. Това каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов пред журналисти на полигон Сливница.

Освен главния проект за модернизация на Сухопътните войски, който привлича най-много внимание, през тази година разработваме още 12 проекта. Те включват проекти за инженерните и артилерийските формирования; за осигуряване на прибори за нощно виждане за военнослужещите; за комунално-битовото и логистичното осигуряване; за безпилотни летателни апарати; за радари за ПВО-подразделенията и т.н.

Тези 12 проекта обхващат всички родове войски от състава на Сухопътните войски, съобщи генерал-майор Михаил Попов. Очакванията са проектите да бъдат реализирани в следващите от 5 до 7 години в рамките на „Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от брутния вътрешен продукт на Република България до 2024 г.“

Предприети са и стъпки за осигуряването на по-добра индивидуална екипировка на военнослужещите.

Командирът на Сухопътните войски каза, че подготовката на формированията от Сухопътните войски се води планомерно. Предвид зимните условия в готовност за оказване на помощ на населението са 20 модула от състава на Сухопътните войски. „Доказали сме, че сме винаги там, когато и където има нужда от нас“, заяви генерал-майор Михаил Попов.

В отговор на журналистически въпрос командирът на Сухопътните войски отбеляза, че проблемите са свързани основно с поддръжката на наличната техника и с некомплекта във военните формирования, който от миналата година до сега се е увеличил с около 100 души. В тази връзка генерал-майор Михаил Попов изрази увереност, че предприетите от страна на ръководството на Министерството на отбраната мерки за попълване на вакантните места и увеличаването на заплатите на военнослужещите ще доведат до по-успешни конкурси и тенденцията за увеличаване на некомплекта ще спре.

Днес на полигон Сливница се проведе заключителният етап на военно-приложния многобой за Купата на командира на Сухопътните войски и турнирът по стрелба със стрелково оръжие за журналисти, ветерани и членове на общонароден съюз „Бойна дружба“. С това стартираха мероприятията по повод празника на Сухопътните войски – 19 ноември. През тази година той съвпада с отбелязването на 133-ата годишнина от Сръбско-българската война.

Във военно-приложния многобой между формированията от Сухопътните войски първо място зае отборът на Центъра за подготовка на специалисти - Сливен, на второ място е отборът на 55-ти инженерен полк - Белене, а на трето – отборът на Втора механизирана бригада Стара Загора.

В турнира по стрелба за представителите на средствата за масова информация, след оспорвана борба първото място зае Христо Анастасов от списание „Клуб Оръжие“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати