Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Говорителят на МО на Украйна: Благодарни сме за решението на България открито да ни помага

Общество

Говорителят на МО на Украйна: Благодарни сме за решението на България открито да ни помага

Говорителят на МО на Украйна: Благодарни сме за решението на България открито да ни помага - Tribune.bg
Снимка:

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов беше на посещение в Киев. Това стана ясно снощи след туитър на украинския му колега Олексий Резников, и беше съобщено преди часове и от българска страна. Двамата са обсъдили военната подкрепа на България за Украйна.

Според медии, близки до силите за териториална отбрана на Украйна, някои украински подразделения са оборудвани с български оръжия. Говорителят на военното министрество в Киев Юрий Сак нито потвърди, нито отрече информацията пред БНТ.

Военната помощ за Украйна, участието на България в мисията на ЕС за подкрепа на Киев, наше участие в усилията за възстановяване на Украйна и европейския път на страната. По тези четири точки са говорили Стоянов и Резников.

"България категорично подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници. Страната ни не признава анексирането на суверенни украински територии. Имаме отлични двустранни отношения, основани на дълбоки исторически и културни връзки с украинския народ", заяви българският военен министър.

Олексий Резников е благодарил на Стоянов за решението на българския парламент да окажем военна подкрепа на Украйна.

"За мен е чест да посрещна министър на отбраната на България Димитър Стоянов. Благодарни сме за решението на България да предостави помощ на Украйна в областта на сигурността. Очаквам с нетърпение да развием допълнително нашето сътрудничество", каза Резников.

В специално интервю за БНТ говорителят на МО на Украйна Юрий Сак заяви, че срещата между двамата е била знакова и благодари на София за решението да предоставим оръжия на Киев.

"Разбираме, че това не е лесно решение за България - открито да помага на Украйна предвид нагласата на Русия и позицията на руснаците, но това е коалиция на цивилизовани страни и сме много благодарни на българския народ и правителство за тяхната подкрепа в това трудно за Украйна време", коментира той.

След дълги спорове българският Парламент на 16 декември реши окончателно да изпратим оръжия към Украйна. За да се случи това, президентът Румен Радев трябва да издаде указ. Документът още не е факт. В същото време украински специализирани медии, които са били в контакт със Силите за териториална отбрана, твърдят, че някои украински части използват български противотанкови оръжия, боеприпаси, експлозиви и оптични системи.

"България има много силна, добре развита военна и отбранителна индустрия и може да предостави на Украйна важна военна помощ - в частност амуниции за съветския модел 152-милиметрова артилерия. Що се отнася до точния тип оръжия, които използваме на бойното поле, нашата политика не включва оповестяването на конкретни детайли. Нито можем да потвърдим, нито да отречем", каза Юрий Сак.

За износа на оръжия към Украйна разрешения се издават от Междуведомствена комисия за експортен контрол към Министерството на икономиката.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати