Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Градушки, бури и поройни дъждове нанесоха щети на много места в страната (ОБНОВЕНА)

Общество

Градушки, бури и поройни дъждове нанесоха щети на много места в страната (ОБНОВЕНА)

Снимка:

„Горещ телефон“ в Червен бряг след градушката, има нанесени щети по коли и сгради

Бури, градушки и поройни дъждове се изсипаха на много места в страната през изминалото денонощие като нанесоха значителни материални щети.

Черен бряг

Ледени топчета с големината на юмрук и силна буря вчера вечерта в Червен бряг. Общината отваря „горещи“ телефони за информация от граждани, пише БНР.

Пострадали са 3000 къщи, 50 обществени сгради и 70 жилищни блока. 

Мобилизация на всички сили е направена в Червен бряг в помощ на хората, заяви. пред БНР кметът д-р Цветан Костадинов.

„Бедствено положение няма да обявявам, защото всички институции, свързани с нормалния ритъм на живот в общината функционират. Създадох комисия по оценка на щетите, която от днес започва да минава по райони, оглежда и обществените, и държавните и частните жилища.

„Имам среща със застрахователите следобед за пълно съдействие на гражданите, което общината може да окаже“, каза кметът.

По думите му градушката е продължила между 15 минути и половин час. Има съборени дървета, унищожена продукция, нанесени щети по общински сгради, покриви, изолации, стъкла, прозорци, леки автомобили. Няма информация да има пострадали.

 

Пловдив

Силна буря връхлетя Пловдив към 20 часа снощи. Близо половин час вятърът беше изключително силен, като счупи много клони и изкорени дървета във всички квартали на града.

Има и доста скъсани жици, както и множество сигнали за ударени от паднали клони и дори цели дървета коли в различни квартали на града, пише Националното радио.

В Община Пловдив са получени близо сто сигнала за такива инциденти. Екипите на „Градини и паркове“, „Гражданска защита“, „Чистота“, както и доброволци бяха изведени още снощи да разчистват, а кметът Здравко Димитров пое координацията на аварийните дейности. 

Около 60 сигнала за поражения  по пътища и тротоари са отстранени  до 2 ч. след полунощ, съобщи директорът на ОП "Градини и паркове" Веселин Козарев.  От рано сутринта екипите на фирмата вече са на терен и продължават работата.  „Има доста ударени коли. Здрави дървета бяха счупени като солети!“ - изумен коментира Веселин Козарев.

От снимки в социалните мрежи се вижда, че градушка колкото орех е ударила пловдивското село Войсил. Щетите тепърва ще се уточняват.

 

Велико Търново

Буря и силен дъжд имаше и във Велико Търново. За минути центърът на града се превърна в река. В рамките само на няколко дни за трети път сериозно наводнени са търговски обекти по главната улица, съобщи БНТ.

Шумен

20 сигнала за паднали дървета след силния вятър в Шумен са получени в областната дирекция на полицията, предаде БНР. Движението през площад „Кристал“ е било затруднено, заради скъсани проводници от стълб.

Градушка падна в Кърджалийско, Врачанско, Разградско и Плевенско вчера следобед. Ураганен вятър е съборил съборил дърво в Монтанско.

И днес на много места  се очакват валежи като има условия за градушки

Превалявания ще има главно в Южна и Източна България, а  температурите ще са до 30 градуса. В Южна и Източна България ще превали и прегърми.

Ще духа до умерен, в Западна и Централна България временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще са между 27 и 32 градуса, за София 26, по Черноморието 26-27, в Северна България до 30 градуса, южните райони до 33 на места.

В събота слаби превалявания ще има на места в западните и източните райони, а температурите ще бъдат между 25 и 28 градуса.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още