Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Граждани блокираха Ломско шосе заради обещани ВиК проекти

Общество

Граждани блокираха Ломско шосе заради обещани ВиК проекти

Граждани блокираха Ломско шосе заради обещани ВиК проекти - Tribune.bg
Снимка:

Проблемът засяга 3500 души, които твърдят, че нямат водопровод и канализация

Граждани протестираха срещу изключването на ВиК проекти на район „Връбница“ от Плана за възстановяване и устойчивост на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщава bTV.

В знак на протест те блокираха Ломско шосе на входа на село Волуяк, като на място имаше и засилено полицейско присъствие.

Проблемът засяга около 3500 жители, които твърдят, че нямат водопровод и канализация и са на септични ями, както и че има къщи на собствен водоизточник.

Повод за протеста стана това, че четири проекта за изграждане на канализация в Столичната община бяха премахнати от основния списък за финансиране по Плана за възстановяване.

Проектите са в „Панчарево – Кокаляне“, „Кремиковци – Сеславци“, „Волуяк“ и „Ботунец“ и са на обща стойност 250 млн. лв.. Те бяха включени за финансиране по Плана в началото на 2021 г., посочи преди дни Йорданка Фандъкова. Основният довод за изключването им от финансирането е, че София има концесионер на ВиК-услугата и въпросът за държавните помощи не е решен. В момента ВиК мрежата на столицата е дадена на концесия на „Софийска вода“ до 2025 г.

„Запознахме регионалния министър Виолета Комитова с факта, че тези проекти вече са били разглеждани от служители на Европейската комисия и тяхното становище е, че те могат да получат европейско финансиране, така както и досега Столична община е била бенефициент по европейски проекти за изграждане на ВиК по оперативна програма „Околна среда“ при която стоят същите правила и принципи“, обясни кметът на София.

Жителите настояват проектът да се върне в плана, а кметът Йорданка Фандъкова каза в социалните мрежи, че има уверението на министъра на регионалното развитие и благоустройство архитект Комитова, че тя ще предложи проектът да се върне обратно в Плана за възстановяване и устойчивост.

„Жителите на тези квартали и населени места в районите „Панчарево“, „Връбница“ и „Кремиковци“ очакват от дълго време стартирането им. Настоявам четирите проекта на София да бъдат върнати за финансиране в Плана за възстановяване и устойчивост“, категорична е Фандъкова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети