Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Граждани в писмо до Денков: Премахнете позорния паметник на съветската армия!

Общество

Граждани в писмо до Денков: Премахнете позорния паметник на съветската армия!

Граждани в писмо до Денков: Премахнете позорния паметник на съветската армия! - Tribune.bg
Снимка:

Отлагането на демонтажа с неизвестен времеви хоризонт буди подозрение за конюнктурни предизборни съображения и липса на политическа воля, пишат още писатели, учени и общественици

Граждани на София написаха писмо до министър-председателя акад. Николай Денков, в което го призовават да се държи достойно пред ЕС и да премахне позорния паметник на съветската армия!

БГНЕС публикува пълния текст на писмото:

„Уважаеми, господин министър-председателю!

Ние, писатели, учени, общественици се обръщаме към Вас по повод оповестеното на 11 август решение за отмяна на демонтажа на Паметника на съветската армия от г-жа Вяра Тодева, областен управител на София. Съгласно това изявление „има дълга процедура на проектиране и съгласуване на преместването на Паметника на Съветската армия“.

Ние, писатели, учени, общественици, активно през годините настоявахме за премахване на съветския паметник в сърцето на София съобразно приетия през 2000 година Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен. Последователни в действията си, изпратихме до институциите през февруари 2022 г. искане да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство монумента на една окупационна армия! Изтъкнахме символното значение на този акт като подкрепа на Украйна в контекста на агресорскитe действия на руския президент Владимир Путин срещу Украйна. Срещнахме се с Гроздан Караджов, министър на МРРБ. Той ни осигури доклада на ДНСК, в който се описват спецификите около собствеността на паметника. Според този доклад, Монументът „Паметник на съветската армия“ е законно изграден. От директора на дирекция ОСК е издадена заповед(2018г.), с която е наредено на областния управител на област София, като собственик по смисъла на чл. 195, ал. 1 от ЗУТ, да се предприемат действия за Монумента „Паметника на Съветската армия“ като се изготви конструктивна експертиза и се даде оценка за състоянието и носимоспособността на конструкцията на монумента.

Господин министър-председател!

С решение на Министерски съвет от 2 август бе взето историческо решение да се промени от публична в частна държавна собственост имотът в Княжеската градина Монумент „Паметник на съветската армия“! Така Вашето правителство отстъпи собствеността на конфликтния паметник на областния управител на София и даде зелена улица за неговото преместване извън зоната на университета „Св.Климент Охридски“. Сериозно притеснени сме от оповестеното в петък, 11 август, отлагане на това решение от г-жа Вяра Тодева! Изтъкнатите в съобщението до медиите причини са крайно неубедителни. Както вече споменахме, ние разполагаме с необходимата фактология за документите свързани с Монумента „Паметник на съветската армия“! В този смисъл, не виждаме никаква реална пречка да се приведе в сила решението на МС! Обратното, отлагането на демонтажа с неизвестен времеви хоризонт буди подозрение за конюнктурни предизборни съображения и липса на политическа воля!

Академик Денков!

Позволете ни да изразим най-дълбоко уважение към Вашата личност като учен и политик. Вие ръководите българското правителство с ясно изразена европейска и атлантическа ценностна система. Повечето столици от бившия социалистически блок намериха адекватен начин да се справят със съветското наследство, особено позорно пред очите на страдащия от руската армия и диктатора Путин украински народ. Ето защо ние вярваме, че Вие ще спазите обещанието си и ще предприемете незабавни действия за демонтажа на паметника на съветската армия, приеман от огромно мнозинство софиянци като оскърбление към паметта на техните родители.

Демонтажът на Монумента „Паметник на съветската армия“ ще бъде категоричен знак пред нашите приятели от Европейския съюз за воля и последователност на днешното българско правителство. Вие бяхте домакин на гостуването на президента Володомир Зеленски и го накарахте да се чувства сред съмишленици, готови на всякаква материална и символна подкрепа. Не е възможно да оставите в столицата ни за все още неопределено време монумента на агресора, заплашващ да унищожи както суверенитета на Украйна, така и цивилизационните ни завоевания!

Подписали:

Теодора Димова

Мирела Иванова

Милена Фучеджиева

Тони Николов

Силвия Чолева

Митко Новков

Ясен Атанасов

Огнян Минчев

Красен Станчев

Антонина Желязкова

Костадин Бонев

Иглика Трифонова

Горан Благоев

Емил Христов

Румяна Таслакова

Юлиана Методиева

Веселин Стойнев

Мохамед Халаф

Георги Папакочев

Стойко Стоянов

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети