Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Гражданите на България, Полша и Словакия са най-недоверчиви към ваксините в ЕС

Общество

Гражданите на България, Полша и Словакия са най-недоверчиви към ваксините в ЕС

Гражданите на България, Полша и Словакия са най-недоверчиви към ваксините в ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Проучването на ЕК е по повод Световния ден за борба с детския паралич

България е сред страните-членки на ЕС с най-голямо недоверие към смисъла и ефективността от ваксинирането, показва проучване на Европейската комисия за ваксините и ваксинирането в ЕС по повод днешния Световен ден за борба с детския паралич (полиомиелит).

Според проучването на ЕК едва две трети или 66.3% от българите смятат, че ваксините са безопасни, а 72.7% потвърждават, че те са и ефективни. Това поставя България на 28-о и 27-о място от всички 28 страни членки на съюза.

Близо една четвърт /27.6%/ от анкетираните сънародници са категорично убедени, че ваксините са сигурни, а други 38.7% казват, че са склонни да се съгласят с подобно твърдение. Общо 13% не го приемат, а още толкова нямат мнение или не са отговорили на въпроса. Така при анкетирани 1200 души в България, недоверчивите са 240, а без мнение са още 164.

Малко повече увереност показваме в допитването за ефективността от ваксинирането. 34% от участвалите в допитването българи я приемат категорично, а отново 38.7% с уговорка. Но и тук общо 327 души не вярват в това или нямат мнение и не отговарят.

България със 78.4%, Полша със 75.9% и Словакия с 85.5% одобрение са страните с най-малък дял граждани, заявили, че е важно децата в страната да се ваксинират.

"Това отчасти се дължи на растящото влияние на разнообразни групи срещу ваксинирането, които разпространяват подвеждаща информация през интернет или политическите послания", предупреди в свое изявление  еврокомисарят по здравната политика - Витянис Андрюкайтис. Според него доверието към ваксинирането намалява и Европа е най-недоверчивият към безопасността на ваксините район в света, защото 4 от водещите 10 държави на планетата по този показател са от ЕС.

Автор: Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още