Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Грешка на екипажа е довела до засядането на кораб край Каварна

Общество

Грешка на екипажа е довела до засядането на кораб край Каварна

Снимка:

Няма опасност от разлив на гориво или вреди за околната среда от товара на плавателния съд

Неадекватното състояние на вахтените моряци е най-вероятната причина за засядането на товарния кораб под панамски флаг „Вера Су“ край българските брегове на Черно море до Камен бряг. Те не са гледали там, където е трябвало.“ Това заяви шефът на Главна дирекция „Аварийно спасителна дейност“ към ИА „Морска администрация“ Румен Николов цитиран от БТВ.

По думите му курсът на кораба не е бил променен в продължение на два часа, въпреки че е било видно че се движи в грешна посока към брега, а дали причината за това е, че моряците на вахта са били заспали или под влиянието на алкохол или наркотични субстанции – не е известно.

По-рано през деня от Районна прокуратура-Добрич обявиха, че започват проверка на причините за инцидента, който е станал тази нощ.

Екипажът на кораба се състои от девет души, всички те са турски граждани. Сред тях няма пострадали при сблъсъка. Плавателният съд също е собственост на турска компания и е превозвал торове от Украйна за пристанище Варна.

На кораба има 20 тона гориво, но засега не е установено изтичане или опасност от такова. Според Румен Николов товарът също не представлява риск за околната страна.

Поддържа се контакт с представителите на аварийния щаб за борба с разливите, в случай че възникне спешна необходимост от тяхната намеса.

Преди да започне операция по изтеглянето на кораба ще бъде направен оглед на корпуса му от водолазна група, тъй като носът му е заседнал в скалите и може да има поражения или такива да възникнат при опит за неговото изтегляне без обследване на кила. Тя трябва да бъде избрана и наето от собственика на кораба.

Българската държава няма да поема никакви разходи по операцията, категоричен е Николов.

Средствата по операцията за изтеглянето на плавателния съд ще бъдат изцяло за сметка на собственика и застрахователя, посочиха още от „Морска администрация“.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема